söndag 19 maj 2019

Döms för biljettbluff - köpte resor med andras kort

När den franske biljettbedragaren landade i Keflavík greps han av polis misstänkt för att systematiskt ha köpt flygresor med Wow Air med falska kortuppgifter. Efter att ha suttit häktad fick mannen reseförbud. Nu döms han till sex månaders fängelse. Men mannen har på något sätt lyckats lämna Island innan domen föll.

Vid sex tillfällen under 2018 lyckades en fransman hemmahörande i Marseille köpa flygbiljetter med Wow Air med hjälp av falska kortuppgifter. Priset för biljetterna var 2 404 dollar och 6 440 euro. Dessutom misslyckades han vid en rad tillfällen att köpa ytterligare biljetter till ett värde av 4 692 dollar och 8 361 euro.

När mannen mellanlandade i slutet på augusti förra året mellanlandade i Keflavík på väg till Nordamerika greps han av polis. Då hade Wow Air genom kortföretagen upptäckt att biljetterna köpts med uppgifter tillhörande andra kortinnehavare.

Mannen häktades i en vecka. Han fick därefter reseförbud fram till den 27 december 2018. Men någon gång under denna tid - sannolikt i mitten på december - lyckades han ta sig ut ur landet.

Han åtalades för bedrägeri och försök till bedrägeri. Mannen var heller inte på plats när rättegången inleddes i Héraðsdómur Reykjaness.

Nu döms mannen till sex månaders fängelse. Hans brottslighet beskrivs i domen som "omfattande, upprepad och skrupelfri". Han ska dessutom stå för rättegångskostnader på 932 790 isländska kronor.

Men var mannen nu befinner sig är inte känt. Det är därför tveksamt om han kommer att tvingas avtjäna straffet eller ersätta Wow Airs konkursbo för biljettbedrägeriet.

Här kan du läsa mer om biljettbluffen och här kan du läsa domen i sin helhet.