lördag 4 maj 2019

Ex-minister blir kock efter att ha lämnat politiken

För snart två år sedan lämnade Eygló Harðardóttir politiken. Nu satsar hon på en ny karriär. Den tidigare toppolitikern utbildar sig nu till kock. Hon hinner bli klar med utbildningen lagom till det egna 50-årsfirandet. Eygló Harðardóttir berättar i Fréttablaðið att hon är i särklass äldst i klassen men att hon inte ångrar bytet av yrkesbana.

Inför alltingsvalet hösten 2017 bestämde sig Eygló Harðardóttir för att lämna politiken. Hon hade då suttit i alltinget i nio år. Hon hade då både varit minister och vice ordförande för Framstegspartiet. Hon motiverade beslutet med att hon inte ansåg att ledamöter inte ska sitta i alltinget för länge.

Sedan dess har hennes familj bland annat arbetat med att bygga ett nytt hus i Mosfellsbær. Hon leder också kvinnojouren Kvennaathvarfiðs arbete med ett nytt boende för kvinnor som tvingats lämna sina hem.

I januari i år började Eygló Harðardóttir utbilda sig till kock. Utbildningen tar fyra år - varav tre terminer är teori och resten är praktik - och slutar med ett gesällprov. Hon berättar i Fréttablaðið att hon just nu gör praktik på Hótel Saga i Reykjavík:
"När jag tog beslutet om att sluta i politiken behövde jag fundera på vad jag ville bli när jag ville bli stor. Matlagningen var det som jag var mest intresserad av och det som har följt mig hela livet men jag funderade även på snickeri."
Eygló Harðardóttir är 46 år. Hon kommer att bli klar med utbildningen strax innan hon fyller 50 år. Hon är äldst i klassen. Eygló Harðardóttir säger i Fréttablaðið att hon trivs med sin nya karriär:
"Jag är mycket tacksam för att få möjlighet att arbeta med det som jag tycker är roligt."
Här kan du läsa mer om Eygló Harðardóttir.