tisdag 14 maj 2019

Gröna vänstern återtar position som tredje största parti

Stödet för Gröna vänstern stiger till den högsta siffran på ett år. Gröna vänstern är också den stora vinnaren i den senaste mätningen från MMR och är nu tredje största parti. Större är bara Självständighetspartiet och Socialdemokraterna - men avståndet till landets två största partier krymper nu för Gröna vänstern.

För ett år sedan förlorade Gröna vänstern positionen som tredje största parti hos MMR. Sedan dess har Gröna vänstern inte varit i närheten av det stöd som partiet fick i det senaste alltingsvalet. Motgångarna kulminerade i augusti förra året då bara 8,8 procent av väljarna sympatiserade med partiet.

Nu ökar stödet för Gröna vänstern med hela 3 procentenheter till 13,4 procent. Det är partiets bästa siffra på ett år. Och det räcker för att Gröna vänstern på lika lång tid ska återta positionen som tredje största parti.

Historiskt sett är det dock en svag siffra. I valet hösten 2017 fick Gröna vänstern 16,9 procent. Det stödet har partiet inte kunnat matcha på fjorton månader.

Gröna vänstern delar nu tredjeplatsen med Piratpartiet. Stödet för Piratpartiet minskar med 1,6 procentenheter till just 13,4 procent.

Självständighetspartiet har varit störst i landet i över ett och ett halvt år. Men inte heller för Självständighetspartiet är dagens stöd särskilt starkt. Partiet får 20,2 procent, en tillbakagång med 1,5 procentenheter. Bara vid ett tillfälle sedan valet har färre sympatiserat med Självständighetspartiet.

Socialdemokraterna återtar positionen som näst största parti från Piratpartiet. Om det hade varit val till alltinget i dag hade 14,1 procent av väljarna lagt sin röst på Socialdemokraterna, en uppgång med 0,2 procentenheter.

Uppsvinget för Gröna vänstern är den största förändringen i mätningen. För de övriga partierna är rörelserna små. Framstegspartiet får 9,8 procent, en ökning med 1,1 procentenheter. Det betyder att partiet åter är större än Centerpartiet som nu får 9,2 procent, en minskning med 1 procentenhet. Även Renässans får 9,2 procent, en uppgång med 0,2 procentenheter.

Folkets parti fortsätter att för andra månaden i följd med knapp marginal klara femprocentsspärren till alltinget. Det är nu 5,1 procent som sympatiserar med Folkets parti, en nedgång med 0,3 procentenheter.

Islands socialistparti är det i särklass största partiet utanför alltinget med 4,2 procent, en tillbakagång med 0,3 procentenheter. Hittills har Islands socialistparti inte lyckats ta sig över femprocentsspärren i någon av MMR:s mätningar.

Nedanför spärren finns också Gryning med 0,5 procent, en ökning med just 0,5 procentenheter, Ljus framtid med 0,4 procent, en uppgång med 0,1 procentenheter, och Folkfronten med 0,2 procent, ett uppsving med 0,1 procentenheter.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är nu 40,4 procent, en tillbakagång med hela 6,1 procentenheter. Stödet för regeringen är det lägsta på ett halvår.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.