fredag 3 maj 2019

Isavia kan förlora miljardbelopp på Wow Airs konkurs

Ett av Wow Airs flygplan skulle fungera som säkerhet för bolagets skuld till Isavia på 2 miljarder isländska kronor. Men Héraðsdómur Reykjaness underkänner Isavias agerande i tvisten med flygplansuthyraren Air Lease Corporation. Uthyraren behöver bara betala 87 miljoner för att få tillgång till planet.

När Wow Air gick i konkurs i slutet på mars hade bolaget samlat på sig en skuld till flygplatsbolaget Isavia på drygt 2 miljarder isländska kronor. I nio månaders tid hade Wow Air släpat efter med betalningen av flygplatsavgifter i Keflavík.

Wow Air gjorde upp med flygplatsbolaget Isavia om en avbetalningsplan. Wow Air gick dessutom med på att alltid ha ett plan på marken i Keflavík. Det planet skulle fungera som säkerhet för skulden till Isavia.

Efter konkursen vände sig Isavia till Air Lease Corporation, det bolag som hyrt ut det plan som fungerade som säkerhet till Wow Air. Air Lease Corporation kände inte till Wow Airs avtal med Isavia. Bolaget hävdade att avtalet blev ogiltigt i samband med konkursen och krävde flygplanet åter.

Isavia nekade Air Lease Corporation tillgång till planet. Flygplatsbolaget tänkte bara lämna ifrån sig planet om Air Lease Corporation betalade hela Wow Airs skuld. Uthyraren ansåg att det inte fanns något stöd i lagen för att Isavia på det sättet skulle kunna skicka Wow Airs skulder vidare till Air Lease Corporation.

Air Lease Corporation förkastade kravet på hela summan. Uthyraren hävdade att bolaget inte hade någon som helst skyldighet att stå för någon del av Wow Airs skulder. Som ett kompromissförslag erbjöd Air Lease Corporation 87 miljoner isländska kronor - vilket var den aktuella skulden för det plan som Isavia höll kvar på marken.

Någon kompromiss blev det alltså inte. I stället tog Air Lease Corporation tvisten till Héraðsdómur Reykjaness. Gårdagens dom innebär att Isavia inte får tillbaka någon stor andel av kraven - men också att planet ännu inte får lyfta.

Isavia belade planet med kvarstad den 28 mars - samma dag som Wow Air gick i konkurs. Då hade samma plan stått på marken sedan den 18 mars. Dessförinnan hade planet sällan varit på Island. Det landade i Keflavík den 3 december 2018 och flögs därefter till USA. Wow Air hyrde då ut det till ett annat bolag.

Planet återvände till Island drygt tre månader senare. Den 18 mars i år användes det för en resa mellan Keflavík och Köpenhamn. Sedan dess har det stått på marken i Keflavík.

Under 2018 samlade planet på sig obetalda flygplatsavgifter på 103 miljoner isländska kronor. Wow Air betalade en del av dessa skulder i enlighet med avbetalningsplanen. De skulder som kan kopplas till just detta plan är på 87 miljoner.

Och det är enligt Héraðsdómur Reykjaness bara denna summa som Air Lease Corporation behöver betala. Domstolen underkänner Isavias hållning om att ett plan skulle fungera som säkerhet för en hel flotta. Isavia får alltså enligt domen bara en liten del av det totala kravet på 2 miljarder.

För Air Lease Corporation är det ingen total seger. Bolaget får inte tillgång till det plan som tvingats kvar på marken i över en månad förrän skulden på 87 miljoner är betald. Men räkningen blir alltså väsentligt lägre än vad Isavia sagt.

Både Air Lease Corporation och Isavia har möjlighet att överklaga domen till Landsréttur.

Här kan du läsa mer om turerna kring Wow Airs konkurs.