söndag 5 maj 2019

Isavia överklagar i tvisten om Wow Airs flygplan

Isavia nobbar Air Lease Corporations erbjudande om att betala 87 miljoner isländska kronor för att få loss det flygplan som stått på marken i Keflavík sedan Wow Airs konkurs. I stället vill Isavia få tvisten om flygplanet som säkerhet prövad i Landsréttur. Om flygplatsbolaget förlorar även där riskerar det att gå miste om 2 miljarder isländska kronor.

När Wow Air gick i konkurs den 28 mars i år valde flygplatsbolaget Isavia att belägga ett av Wow Airs plan med kvarstad. Det hade då redan tvingats kvar på marken i tio dagar som säkerhet för obetalda flygplatsavgifter till Isavia.

Vid konkursen hade Wow Air skulder till Isavia på omkring 2 miljarder isländska kronor. Det plan som stod kvar på marken ägdes inte av flygbolaget utan av uthyraren Air Lease Corporation. Isavia meddelade uthyraren att enda sättet att åter få tillgång till flygplanet var att betala Wow Airs skulder.

Air Lease Corporation vägrade att stå för hela summan. Men uthyraren erbjöd sig att betala 87 miljoner - den skuld som direkt kunde kopplas till skulden för det aktuella planet. Isavia gick inte med på erbjudandet.

Uthyraren tog tvisten till domstol. Héraðsdómur Reykjaness beslutade i förra veckan att Isavia hade rätten på sin sida när det stoppade planet från att lyfta. Rätten ansåg däremot inte att planet kunde fungera som säkerhet för alla Wow Airs skulder - utan bara för den summa som berodde på just det planet.

Héraðsdómur Reykjaness beslutade att Air Lease Corporation behövde betala 87 miljoner för att få loss planet. Uthyraren vände sig under fredagen till Isavia och bad om information om hur betalningen skulle gå till. Om inget besked kom före klockan 16 skulle Air Lease Corporation anse sig ha tillgång till planet med eller utan betalning.

Beskedet från Isavia kom före Air Lease Corporations ensidiga frist löpte ut. Flygplatsbolaget överklagar domen från Héraðsdómur Reykjaness till Landsréttur. Nu blir det alltså upp till högre instans att avgöra vem som har rätten på sin sida i tvisten.

Här kan du läsa mer om flygplanstvisten.