torsdag 2 maj 2019

Nya färjan Herjólfur fast i Polen efter ekonomisk tvistDen nya färjan Herjólfur som ska trafikera fastlandet och Västmannaöarna är redan mer än ett halvår försenad. Nu är den färdig - men färjan har inte lämnat varvet Crist i Polen på grund av en tvist om priset. I en ny film visar varvet hur bygget har gått till. Samtidigt öppnar Crist för att sälja färjan till en annan köpare om inte Vegagerðin betalar ytterligare 1 miljard isländska kronor.

Turerna kring den nya färjan till Västmannaöarna har blivit oväntat många och utdragna. Att ett nytt fartyg skulle segla mellan fastlandet och Hemön klubbades strax före finanskraschen 2008. Men efter krisen valde regeringen att skjuta upp bygget för att spara pengar.

När klartecknet till sist kom för en ny Herjólfur gick uppdraget till det polska varvet Crist. Prislappen var 4 miljarder isländska kronor. Efter att avtalet var undertecknat gjorde Vegagerðin, den isländska myndighet som beställde färjan, vissa förändringar.

Dessa förändringar har nu blivit en stridsfråga mellan Vegagerðin och Crist. Varvet vill ha ytterligare 1 miljard. Vegagerðin anser sig däremot ha fått besked om att ändringarna inte skulle påverka priset. Konflikten har nått regeringsnivå där kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson nyligen träffade representanter för rederiet. Även Polens ambassadör på Island har blandats in i konflikten.

När färjan kan tas i trafik är oklart. När Vegagerðin av formella skäl drog in bankgarantin vid månadsskiftet rapporterade Vísir att Crist betraktade det som ett avtalsbrott och att varvet hade börjat söka efter en annan köpare.

Den försenade leveransen av den nya färjan är inte det enda som skapat ett stort missnöje på Hemön med situationen. Landeyjahöfn - den specialbyggda hamn på fastlandet för färjetrafiken som invigdes 2010 - var obrukbar nästan i ett halvår innan den öppnade för trafik tidigare i dag. Utdikningen har på grund av ogynnsamma förhållanden tagit mycket längre tid än normalt.

Här kan du läsa mer om färjetrafiken mellan fastlandet och Västmannaöarna.