onsdag 1 maj 2019

Nytt värmerekord i Reykjavík i april

Temperaturen i Reykjavík steg i går till 17,1 grader. Det är den högsta temperaturen som har uppmätts i den isländska huvudstaden i april. Men på andra håll i landet var det ännu varmare. På tre platser i landet var det minst 19 grader - men de noteringarna räckte inte till något rekord för hela Island. Det visar statistik från Veðurstofa Íslands.

Efter en kylig inledning på april har de tre senaste veckorna på Island varit ovanligt varma. Värmeböljan kulminerade i går. Under de närmaste dagarna kommer temperaturerna att sjunka och på flera håll i landet kommer det att bli minusgrader under nätterna.

I Reykjavík sattes alltså ett nytt värmerekord i går. Under eftermiddagen steg temperaturen till 17,1 grader - vilket inte bara är årets varmaste dag i staden utan dessutom den högsta temperaturen som uppmätts i Reykjavík i april.

På några andra platser var det ännu varmare i går eftermiddag. På Þingvellir noterades 19,3 grader. Nästan lika varmt var det i Miðsitja i Skagafjörður och Bíldudalur med 19,2 respektive 19 grader.

Även i klassiska köldhål i det isländska höglandets utkanter var det sällsynt varmt i går. I Svartárkot uppmättes 17,2 grader och i Möðrudalur 15,7 grader.

Trots de höga temperaturerna räckte gårdagens värmebölja inte till något nytt rekord för hela landet. Den högsta noteringen för april är alltjämt 23 grader. Så varmt var det i Ásbyrgi den 29 april 2003. Samma månad steg temperaturen över 20 grader på flera andra håll i landet.

Här kan du läsa mer om vädret på Island.