lördag 25 maj 2019

Självständighetspartiet fyller 90 år i dag

När Konservativa partiet och Liberala partiet gick ihop den 25 maj 1929 bildades det politiska parti som skulle bli Islands mest inflytelserika. Sedan dess har Självständighetspartiet ingått i en majoritet av landets regeringar. Men opinionsraset efter finanskraschen präglar fortfarande dagens parti. Och rykten gör gällande att ordföranden Bjarni Benediktsson överväger att sluta.

Året var 1927 när det första Självständighetspartiet gick i graven. Som namnet antydde var den viktigaste politiska frågan suveränitet från Danmark. Men splittringen till Konservativa partiet och Liberala partiet blev inte långvarig. Den 25 maj 1929 gick de två partierna ihop på nytt.

Självständighetspartiet fick snabbt funktionen som statsbärande. Partiet har ingått i en majoritet av de regeringar som har styrt Island. Och samtliga av Självständighetspartiets ledare har varit statsministrar.

Bäst gick det i valet 1933 när Självständighetspartiet fick 48 procent av rösterna. Det sämsta valresultatet kom 2009 direkt efter finanskraschen. Då fick Självständighetspartiet bara 23,7 procent. Partiledaren Bjarni Benediktsson sitter kvar - men han har inte lyckats föra tillbaka partiet till de nivåer som det hade före kraschen.

I dag firas födelsedagen av lokalavdelningar i Reykjavík, Borgarnes, Stykkishólmur, Grundarfjörður, Ísafjörður, Hvammstangi, Sauðárkrókur, Siglufjörður, Akureyri, Egilsstaðir, Hella, Reykjanesbær och Hafnarfjörður. I firandet ingår att avdelningarna i Reykjavík och Hafnarfjörður planterar 90 träd i Heiðmörk respektive Hafnarfjörður.

Bjarni Benediktsson har nu varit partiledare i tio år. Den senaste tiden har rykten gjort gällande att han skulle ha tröttnat på politiken och överväga att lämna ordförandeposten. I så fall skulle han också lämna uppdraget som finansminister i koalitionen med Framstegspartiet och Gröna vänstern.

Han har varit partiets ledare i det kanske mest turbulenta årtiondet i Självständighetspartiets historia. Bjarni Benediktsson har visserligen sett till så att partiet suttit i samtliga regeringar sedan 2013. Men han har kompromissat bort många hjärtefrågor på vägen - som en mer öppen attityd till EU och euron - och fått se den EU-vänliga falangen bryta sig ut för att bilda Renässans.

De två mest sannolika efterträdarna är Guðlaugur Þór Þórðarson och Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. Hon är den givna favoriten i de kretsar inom partiet som brukar kunna styra valet av ledare. Han kan dock inte räknas bort eftersom han både har mer erfarenhet och de förmodligen mest lojala anhängarna.