fredag 24 maj 2019

Visselblåsaren på Klaustur bröt mot personuppgiftslagen

Bára Halldórsdóttir kränkte fyra centerpartisters personliga integritet när hon spelade in deras samtal på baren Klaustur i Reykjavík. Att hon enligt Persónuvernd bröt mot personuppgiftslagen innebär att hon måste radera inspelningarna. Men hon behöver inte betala några böter till de fyra politikerna. Det finns heller inget som tyder på att hon hade någon medhjälpare.

Genom Bára Halldórsdóttirs inspelningar från Klaustur avslöjades hur fyra centerpartister hånade och kränkte kvinnor och olika minoritetsgrupper. De talade om hur de skulle förgöra kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir samtidigt som de berättade om sina sexfantasier om henne. Och de skröt om kohandel där de säkrat eftertraktade ambassadörsposter åt sig själva.

De fyra centerpartisterna - Gunnar Bragi Sveinsson, Anna Kolbrún Árnadóttir, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Bergþór Ólason - planerar att stämma Bára Halldórsdóttir. De anmälde också henne till Persónuvernd. De krävde att hon skulle tvingas böta för att ha spelat in deras samtal.

Nu fastslår myndigheten att Bára Halldórsdóttir bröt mot personuppgiftslagen. Inspelningarna kränkte de fyra centerpartisternas personliga integritet. Därför måste hon radera inspelningarna senast den 5 juni. Hon måste dessutom meddela Persónuvernd om att hon följt beslutet.

Men Bára Halldórsdóttir behöver däremot inte betala några böter. Persónuvernd skriver i beslutet att inspelningarna skedde på en plats som allmänheten hade tillgång till. De pågick dock i fyra timmar. Myndigheten beaktar också att innehållet i inspelningarna ledde till omfattande debatt i samhället om centerpartisternas åsikter och sätt att uttrycka sig.

Här väger Persónuvernd olika intressen mot varandra. Myndigheten skriver att folkvalda politiker som befinner sig på allmän plats inte har samma integritetsskydd som vanliga medborgare. Deras uppdrag gör alltså att de måste acceptera mer.

Samtidigt gör inte myndigheten bedömningen att det Bára Halldórsdóttir ägnade sig åt var journalistisk verksamhet. Att inspelningarna pågick så länge gjorde att det snarare rörde sig om ett slags övervakning.

Centerpartisterna har hävdat att de utsatts för en konspiration. De tror inte att Bára Halldórsdóttir agerade på egen hand och att hon bara skulle ha satt sig på Klaustur av en slump och där råkat höra hur de fyra alltingspolitikerna talade och därför bestämt sig för att spela in samtalen.

Persónuvernd skriver att inget tyder på att hon haft någon medhjälpare. Myndigheten har också tidigare sagt nej till centerpartisternas begäran om information om bland annat vilka sms hon skickat och tagit emot och transaktioner på hennes bankkonton. Persónuvernd har även nobbat en begäran om ytterligare bilder från övervakningskameror.

De fyra politikerna från Klaustur står nu inför två val. Om de anser att Persónuvernds beslut är felaktigt i sak kan de ta striden till domstol. Och de kan välja att med beslutet från Persónuvernd som underlag stämma Bára Halldórsdóttir för att få skadestånd.

En stämningsansökan riktad mot Bára Halldórsdóttir kan dock innebära att de fyra centerpartisterna inför domstolen måste redogöra för vad de gjorde och sade på Klaustur. Hittills har de signalerat att de vill stämma henne. Frågan är dock om symboliken i en stämningsansökan väger upp mot att allmänheten påminns om hur de uttryckte sig under barrundan.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur och här kan du läsa Persónuvernds beslut i sin helhet.