onsdag 26 juni 2019

Alger i Blå lagunen minskar besvären med psoriasis

Algerna i Blå lagunen är förklaringen till att problemen med psoriasis minskar för den som badar i vattnet. Algerna minskar den inflammation i kroppen som orsakar psoriasis. Det visar Ása Bryndís Guðjónsdóttirs avhandling i immunologi vid Háskóli Íslands. Hon tror att resultaten kan användas till att framställa läkemedel mot sjukdomen, rapporterar Vísir.

Ända sedan islänningar började bada i Bláa lónið - Blå lagunen - har det talats om vattnets positiva effekter mot psoriasis. Den som först hävdade att vattnet hade en sådan inverkan var Valur Margeirsson, en man bosatt i Keflavík som började bada i den lagun som bildats efter borrningarna till kraftverket Svartsengi.

Valur Margeirsson tog sitt första dopp i lagunen 1981. Att hans egna besvär med psoriasis lindrades av vattnet var en nyhet som snart nådde de isländska medierna. Det ska också ha varit då som han refererade till platsen som Bláa lónið, ett namn som sedan dess ska ha fastnat.

Några år senare byggdes de första omklädningsrummen vid badet. Då var det just många personer som hade olika hudsjukdomar som tog sig till lagunen för att bada. I takt med att Blå lagunens popularitet ökade växte också verksamheten. I dag är Bláa lónið en av Islands största och mest lönsamma turistattraktioner.

Blå lagunen ligger vid ett lavafält som kallas Illahraun. Det skapades under ett vulkanutbrott 1226. Lagunen bildades alltså efter borrningar som påbörjades 1971. Vätskan visade sig vara mycket rik på mineraler. Eftersom det fanns geotermisk värme på förhållandevis grunda nivåer ledde borrningarna till att spillvattnet från kraftverket Svartsengi blev badvänligt.

Länge har det alltså sagts att vattnet i Blå lagunen har positiv effekt mot hudsjukdomar som psoriasis. Personer som har sjukdomen har också möjlighet att bada i lagunen till rabatterat pris. Men exakt vad som gjort vattnet så bra mot psoriasis har varit en gåta.

Det mysteriet anser sig Ása Bryndís Guðjónsdóttir nu ha löst. Hon disputerade nyligen i immunologi vid Háskóli Íslands. I avhandlingen slår hon fast att vattnet faktiskt har en bevisad effekt. Och det är algerna i lagunen som är förklaringen till att vattnet minskar besvären med psoriasis.

Under sitt arbete isolerade hon polysackarider från alger i lagunen. Ása Bryndís Guðjónsdóttir säger till Vísir att de hade en positiv inverkan mot psoriasis:
"Ämnet verkade faktiskt sakta och lugna ned hela det inflammationssystem som är igång och är överaktivt i dessa autoimmuna sjukdomar som psoriasis tillhör."
Ása Bryndís Guðjónsdóttir hoppas att rönen kan användas för att utveckla läkemedel mot psoriasis. Ása Brynjólfsdóttir, som är forsknings- och utvecklingschef på Bláa lónið, säger till Vísir att även hon hoppas att resultaten på sikt kan nyttjas i praktiken:
"Vi har naturligtvis inte kommit dit än men det här öppnar uppenbart nya möjligheter och nya dimensioner i vårt forsknings- och utvecklingsarbete. Förhoppningsvis kan detta resultera i utvecklingen av nya behandlingsmetoder för psoriasissjuka."
Här kan du läsa mer om Blå lagunen.