tisdag 18 juni 2019

Får på Hornstrandir gick minst tio mil - två hittade döda

Fåren som nyligen syntes till i Bolungavík på Hornstrandir kommer från Reykhólar. Det betyder att de vandrat minst tio mil för att hamna på en av de mest avlägsna platserna i landet där får någonsin har påträffats. Av de tre får som inte kom tillbaka till Reykhólar i höstas har två nu hittats döda. Ett av dem kan fortfarande vara vid liv vid Bolungavík.

Gården Bolungavík på Hornstrandir har varit övergiven i årtionden. Här finns det bara människor periodvis under de korta somrarna. Avståndet till närmaste gård där det finns får är fyra mil fågelvägen.

Under en flygtur över Bolungavík upptäcktes två får - ett av dem var vid liv medan ett annat hade dött och låg vid en husvägg. Fyndet var mycket överraskande. Inga får sätts ut på bete i regionen. Och till Steinstún i Norðurfjörður och Skjaldfönn på Langadalsströnd - de två närmaste gårdarna som håller får - är avståndet minst fyra mil fågelvägen.

Nu visar det sig att fåren gått betydligt längre än så. De har vandrat hela vägen från Reykhólar. Och det betyder att de har gått minst tio mil fågelvägen.

Markägaren Reimar Vilmundarson tog sig till Bolungavík för att undersöka platsen. Han hade då tittat på de bilder som togs när två fritidsflygare flög över området. Han blev då övertygad om att det rörde sig om tre får. Vid huset såg han två döda lamm och en tacka som var vid liv. Han berättar i Morgunblaðið att tackan inte syntes till när han kom till Bolungavík:
"Allt pekade på att det hade varit tre får. Två är döda och jag såg inte det tredje. Det har tveklöst gett sig upp på fjället. ... De har varit där vid huset väldigt länge för där finns mycket skit och det finns många legor som de har legat i."
På ett av lammen var märkningen tydlig. Det tillhörde Bergur Þrastarson i Reykhólar. På det andra syntes inte märkningen eftersom någon - sannolikt fjällräv - ätit av fåret. Han säger i Morgunblaðið att han sedan i höstas saknade två lamm. Men varifrån tackan kommer är alltjämt en gåta:
"Där påträffades två bagglamm döda - det ena vid huset och det andra i ett dike - och det ena är definitivt från mig men från det andra hade delar av skallen ätits bort så märkningen var borta. Men jag saknade sannerligen två baggar och de har troligen hållit ihop. Om jag äger fåret som kan vara vid liv eller om det är någon annans vet jag inte. Detta blir absolut lite spännande."
Reimar Vilmundarson säger i Morgunblaðið att ett av lammen verkade ha fastnat i diket utan att kunna ta sig upp. Dödsorsaken för det andra lammet var inte uppenbar. Hur det gick till när de hamnade i Bolungavík och hur de överlevt vintern lär förbli ett mysterium:
"Det här är en otroligt lång resa. Man har definitivt hört om sådana resor men inte från det här området."
Bergur Þrastarson undrar också längs vilka vägar fåren gick till Bolungavík. Han säger i Morgunblaðið att de kan ha vandrat över glaciären Drangajökull eller att de kan ha gått omvägen runt den:
"Det är visserligen en lång promenad och insatta säger att där finns vattendrag och älvar som de måste ha tagit sig över om de inte gjorde det på isen i vintras. ... Man har ju sett får gå omkring överallt. De har förmodligen gått på snön i vinter och det gör det enklare. Men du går inte så lätt ut till denna fjord. Den är väldigt stenig och så. Men hur de än har kommit dit så är det en stor bedrift."
Här kan du läsa mer om fåren i Bolungavík.