lördag 1 juni 2019

Flygförbud tvingar Icelandair att säga upp piloter

Icelandair säger upp 24 piloter som utbildats för att flyga Boeing 737 Max 8 och 9. Och bolaget stoppar utbildningen av ytterligare 21 piloter som skulle ha börjat flyga samma modell i sommar. Skälet till varslen är att flygförbudet för Boeing 737 Max 8 och 9 inte väntas hävas förrän tidigast till hösten.

Flygstoppet för Boeing 737 Max 8 och 9 fortsätter att påverka Icelandair. Nyligen meddelade bolaget att det förlängda flygförbudet för nio flygplan innebär att Icelandair måste banta antalet flygstolar med 5 procent i sommar. Förändringarna i bolagets linjenät gäller fram till den 15 september.

Tidigare hade Icelandair räknat med att Boeing 737 Max 8 och 9 åter skulle tas i trafik den 15 juli. Nu ser det ut som att flygförbudet för dessa modeller inte kommer att hävas förrän tidigast till hösten. För Icelandair innebär det att drygt 200 avgångar under sommaren ställs in.

Icelandair har sedan tidigare hyrt in tre flygplan av modellen Boeing 767-300 för att minska konsekvenserna av flygstoppet. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att Icelandair undersöker möjligheterna att hyra in fler flygplan av samma typ.

Flygförbudet får nu direkta konsekvenser även på pilotsidan. Icelandair säger upp 24 piloter som påbörjade sin utbildning i höstas och som hade börjat flyga Boeing 737 Max 8 och 9 innan modellen stoppades. Några av dem kan få andra jobb inom bolaget.

Dessutom avbryter Icelandair utbildningen av ytterligare 21 piloter som skulle ha börjat flyga Boeing 737 Max 8 och 9 i sommar. Ingen av dessa hade ännu något anställningsavtal med Icelandair. Bolagets förhoppning är att kunna återuppta utbildningen med dem när flygförbudet har hävts.

Här kan du läsa mer om Icelandair.