måndag 10 juni 2019

Fotbollsspelare stängs av för kommentar om svarta

Fem matchers avstängning blir straffet för KR:s Björgvin Stefánsson för att som gästkommentator för Haukar ha talat om hur svarta har har "nära till vildmansnaturen". Haukar får dessutom enligt beslutet böta 100 000 isländska kronor till fotbollsförbundet KSÍ. KR slipper dock böta eftersom Björgvin Stefánsson inte representerade klubben vid tillfället.

Det var den 23 maj i år som KR:s Björgvin Stefánsson hoppade in som gästkommentator när moderklubben Haukar från Hafnarfjörður mötte Þróttur Reykjavík. Efter en situation i matchen där Þrótturs Archange Nkumu - som är svart - var inblandad förklarade han agerandet med att svarta har "så nära till vildmansnaturen".

Björgvin Stefánsson bad snart om ursäkt för kommentaren. Det gjorde även Haukar och KR. Bägge klubbarna förklarade dessutom att den var oacceptabel och inte hade någon plats på en fotbollsplan.

Nu står det klart att Björgvin Stefánsson stängs av i fem matcher för kommentaren. KR ansåg inte att han skulle straffas alls eftersom han inte representerade klubben vid tillfället. KR tyckte inte heller att det isländska fotbollsförbundet KSÍ:s regelverk innefattade situationen där han fällde kommentaren.

Men KSÍ anser alltså att kommentaren omfattas av regelverket. Förutom avstängningen från spel för KR får Björgvin Stefánsson inte heller besöka Haukars hemmaarena så länge den varar. Dessutom får Haukar böta 100 000 isländska kronor eftersom sändningen var i klubbens regi. Däremot slipper KR böta eftersom föreningen i ögonblicket inte hade något ansvar för Björgvin Stefánsson.

Här kan du läsa mer om turerna kring Björgvin Stefánssons uttalande.