måndag 10 juni 2019

Ingen isländsk jakt på sillval i år - skyller på sent beslut

Det blir ingen isländskt jakt på sillval i sommar. Beskedet från fiskeminister Kristján Þór Júlíusson om att tillåta valfångst fram till 2023 kom för sent. Det hävdar Ólafur Ólafsson, kapten på valfångstbåten Hvalur 9. I stället kommer valfångstbolaget Hvalur att utföra underhåll på båtarna och återuppta jakten nästa år, rapporterar Vísir.

I februari meddelade fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson att han tillåter valfångst i ytterligare fem år. Fram till 2023 kommer Island att jaga sillval och vikval. Den rekommenderade fångstkvoten för i år är 217 vikvalar och 209 sillvalar.

En båt, Hrafnreyður som ägs av IP Útgerð, har redan fått tillstånd för att jaga vikval i år. Jakten väntas börja inom de närmaste dagarna. Ytterligare två bolag, Hvalur och Runo, har sökt tillstånd.

Men för Hvalur kommer det inte att bli någon jakt i år. Det säger Ólafur Ólafsson, kapten på båten Hvalur 9, till Vísir. Han hävdar att förklaringen till den inställda jakten är ett sent besked från Kristján Þór Júlíusson. Sommaren kommer i stället att ägnas åt att underhålla de två valfångstbåtarna Hvalur 8 och 9:
"Det blir ingen valfångstsäsong för oss. Så de får simma i fred här runt landet. Vi kopplar bara av under tiden och ägnar oss åt underhåll det här året för att få dem i gott skick för nästa år."
Ólafur Ólafsson säger till Vísir att besättningen är besviken över att det inte blir någon jakt. I somras var det ungefär 150 personer som arbetade för Hvalur. Eftersom det rådde osäkerhet om valfångstens framtid valde Hvalur att vänta med att göra i ordning båtarna:
"Tillståndet kommer inte förrän så sent. Det kommer inte förrän i slutet av februari. Och då behöver det beställas reservdelar. Och det tar sex till åtta veckor och upp till tio veckor. Och sedan återstår att jobba med detta. Så då är jaktsäsongen över. Det hade aldrig blivit färdigt förrän i andra halvan av augusti. Och det går inte att ge sig ut så. Det går inte ihop."
Nu väntar renovering av ångpannorna på Hvalur 8 och 9. Det ska enligt Ólafur Ólafsson inte ha gjorts ordentligt sedan båtarna byggdes 1948 respektive 1952. För att få jobbet gjort behöver Hvalur vända sig till experter från Danmark.

Förra året sköt Hvalur 146 sillvalar. En stor del av köttet har gått på export till Japan. Det finns dock uppgifter om att det mesta av köttet inte har sålts utan i stället förvaras i fryshus i väntan på köpare.

Här kan du läsa mer om årets valfångst.