lördag 15 juni 2019

Intresset för att handla på Costco rasar bland islänningarna

Allt färre islänningar har ett medlemskort hos Costco. Inom loppet av ett drygt år har var fjärde medlem försvunnit. Men de islänningar som fortfarande handlar hos den amerikanska detaljhandelsjätten blir allt trognare kunder. En klar majoritet tänker förnya sitt medlemskap. Det visar en undersökning utförd av MMR.

När Costco öppnade på Island för två år sedan var det en etablering som skakade om detaljhandeln. Plötsligt fanns det möjlighet att handla till betydligt lägre priser. Intresset var stort. Bara efter några veckor hade en majoritet av landets befolkning besökt varuhuset i Garðabær. Den första tiden var köerna till Costco enorma.

Costcos etablering ledde till att andra isländska detaljhandelsföretag sänkte sina priser. Varuhuset blev direkt så stort att det hade direkt inverkan på leverantörer. De leverantörer som Costco anlitade upplevde kraftigt ökad efterfrågan - medan de som inte hade avtal med Costco ofta såg försäljningen rasa.

Två år efter invigningen har intresset för Costco minskat. Men samtidigt har många blivit trogna kunder. Det är nu 53 procent av islänningarna som har ett aktivt medlemskap hos Costco, en nedgång med 18 procentenheter jämfört med i början av 2018. Andelen som inte är medlemmar har stigit lika mycket till 47 procent.

Kvinnor, islänningar i åldern 30 till 67 år och personer bosatta i huvudstadsregionen är i större utsträckning medlemmar hos Costco. Där finns också många som röstar på Centerpartiet, Framstegspartiet och Självständighetspartiet. Intresset för Costco är lägst bland islänningar i åldern 18 till 29 år och bland Gröna vänsterns väljare.

Hela 78 procent av medlemmarna tänker förnya sitt medlemskap. Det är en ökning med 18 procentenheter jämfört med när MMR ställde samma fråga för ett drygt år sedan. Bara 5 procent säger nej, en nedgång med 1 procentenhet. Resterande 16 procent vet inte om de kommer att lösa ett nytt medlemskap, en minskning med 19 procentenheter.

Särskilt säkra på att de kommer att fortsätta vara medlemmar hos Costco är islänningar i åldern 50 till 67 år. Även Centerpartiets sympatisörer är ovanligt lojala kunder.

Här kan du läsa mer om Costco.