onsdag 12 juni 2019

Island sänker moms på preventivmedel och mensskydd

Momsen på preventivmedel och mensskydd sänks från 24 till 11 procent. Beslutet klubbades i alltinget i går med 43 ja-röster. Nio ledamöter avstod från att rösta medan elva var frånvarande. Syftet med momssänkningen är att förbättra folkhälsan och att minska prisskillnaderna mellan olika typer av preventivmedel.

Två gånger de senaste åren har det i alltinget lagts förslag om att flytta preventivmedel och mensskydd från den högsta till den lägsta momsen. Vid de två tidigare tillfällena har förslaget aldrig hunnit så långt som till en sista votering i alltinget. Ännu tidigare har det lagts förslag om att sänka momsen på mensskydd.

Piratpartiets Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir var första undertecknare av ett identiskt förslag i år. Övriga som ställde sig bakom förslaget var alltingsledamöter från Centerpartiet, Folkets parti och Socialdemokraterna.

Och det förslaget fick i går majoritet i alltinget. Det var 43 ledamöter som röstade ja till momssänkningen. Nio ledamöter avstod från att rösta medan elva ledamöter inte var på plats vid voteringen.

Åtta av de nio som avstod var centerpartister: Anna Kolbrún Árnadóttir, Bergþór Ólason, Gunnar Bragi Sveinsson, Karl Gauti Hjaltason, Ólafur Ísleifsson, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Sigurður Páll Jónsson och Þorsteinn Sæmundsson. Den enda centerpartisten som röstade ja var Birgir Þórarinsson. Den nionde som avstod var självständighetspartisten Brynjar Níelsson.

Det förslag som nu blir verklighet omfattar alla typer av mensskydd - som bindor och tamponger - och preventivmedel. Momsen sänks från dagens 24 procent till 11 procent.

Förhoppningen är att momssänkningen ska leda till lägre priser i butikerna. Lägre priser ska i sin tur gynna folkhälsan.

Statskassan går nu miste om cirka 41,9 miljoner isländska kronor i momsintäkter. Samtidigt väntas den förbättrade folkhälsan leda till besparingar för sjukvården.

Ett annat syfte med förslaget är att minska prisskillnaderna mellan olika typer av preventivmedel. Kondomer är sedan några år tillbaka belagda med 11 procent moms. Andra preventivmedel har alltså belagts med betydligt högre moms.

Ett argument för momssänkningen har varit att preventivmedel är nödvändighetsvaror och inte lyxprodukter.

Den nya lagen träder i kraft direkt. Det betyder att butiker måste se till så att de nya momssatserna gäller på en gång. Många debatter har talat om den kapade momsen som en sänkning av den rosa skatten, en typ av skatt som i praktiken drabbar kvinnor på grund av deras biologiska kön.