söndag 30 juni 2019

Körde rakt ner i vattnet - kan ha tappat medvetandet

Mannen som satt vid ratten tros av okänd anledning ha förlorat medvetandet. Och det är skälet till att han körde rakt ned i vattnet i hamnen i Árskógssandur. Både mannen, hans sambo och ett av deras barn omkom i olyckan. Det tog en timme för dykare att bärga dem ur bilen. Då var allt hopp ute om att kunna rädda deras liv.

På eftermiddagen den 3 november 2017 omkom tre personer i en olycka i hamnen i Árskógssandur. En 36-årig man körde rakt över kanten. Bilen hamnade i vattnet på fyra meters djup. Föraren omkom liksom hans 32-åriga sambo och deras 5-åriga dotter.

Det tog en timme innan dykare var på plats och kunde bärga kropparna. De fördes till sjukhus i Akureyri men deras liv kunde inte räddas. Familjen skulle gå ombord färjan till Hrísey där de bodde sedan några år tillbaka.

Personer som blev vittne till olyckan hoppade i vattnet för att försöka rädda personerna i bilen. De tvingades dock snabbt ge upp. Bilen låg på fyra meters djup. Vattnet var tre grader varmt och sikten var dålig.

Nu är Rannsóknarnefnd samgönguslysas utredning av olyckan klar. Nämnden konstaterar att det var ganska dålig sikt och dåligt väder i hamnen vid tiden för olyckan. Föraren var inte påverkad av alkohol eller narkotika. Han hade inga kända sjukdomar och hade inte heller visat några tecken på psykisk ohälsa.

Mannen körde ut med bilen på bryggan. Det är vanligt när passagerare har mycket bagage. Det hade familjen den här gången. Inget av vittnena såg några bromsljus innan bilen körde över bryggkanten. Det var inga fel på bilen.

Nämndens slutsats är att föraren troligen av okänd anledning förlorade medvetandet strax före olycksögonblicket. Nämnden har inte lyckats hitta någon annan tänkbar förklaring till olyckan.

I rapporten skriver nämnden att myndigheterna bör överväga olika säkerhetsåtgärder för biltrafik i hamnområden. När bryggan i Árskógssandur byggdes 1987 fanns inga krav på bryggkantens höjd. Vid tiden för olyckan var den 15 centimeter - vilket inte var tillräckligt för att stoppa bilen. Efter olyckan har kommunen höjt den till 22 centimeter och satt upp gjutna pollare.

Här kan du läsa mer om olyckan.