lördag 8 juni 2019

Ólafur Ragnar Grímsson köper barndomshem i Ísafjörður

För 66 år sedan gick flyttlasset från Ísafjörður. Nu kan Ólafur Ragnar Grímsson vara på väg tillbaka till staden där han föddes. Islands tidigare president tänker enligt Vísir köpa barndomshemmet på Túngata. Sedan han lämnade uppdraget som president för tre år sedan har han och hustrun Dorrit Moussaieff bott i en villa i Mosfellsbær.

Sommaren 2016 lämnade Ólafur Ragnar Grímsson uppdraget som Islands president. Han hade då suttit på posten i 20 år - vilket var nytt rekord. När han och hustrun Dorrit Moussaieff lämnade presidentens residens på Bessastaðir flyttade de till en villa i Mosfellsbær.

Ólafur Ragnar Grímsson har alltid talat med värme om hemstaden Ísafjörður. Där föddes han 1943. Tio år senare flyttade familjen söderut till Reykjavík.

Minnena från Ísafjörður är dock alltjämt starka. Nyligen skrev han på Twitter under ett besök i Paris att napoleonbakelserna i den franska huvudstaden inte riktigt kunde mäta sig med hur samma bakverk smakade i Gamla bakaríið i Ísafjörður.

Nu har Ólafur Ragnar Grímsson setts i Ísafjörður. Enligt Vísir är han spekulant på barndomshemmet på Túngata som nu är ute till försäljning. Någon affär ska dock inte ännu vara i hamn, skriver DV.

Gamla bakaríið öppnades redan 1871. I 50 år har bagaren Árni Aðalbjarnarson drivit bageriet. Och det har ägts av samma familj sedan 1920. Lika länge har napoleonbakelsen funnits på menyn. Han säger i Morgunblaðið att uppgifterna om Ólafur Ragnar Grímssons husköp är ett av de stora samtalsämnena i Ísafjörður:
"Vi är naturligtvis mycket nöjda med att få hit Óli och hoppas att han kommer att vara här mycket eftersom det är en bra karl. ... Han valde alltid en napoleonbakelse när han kom hit till bageriet. Han hade förstås smakat den i forna dagar."
Här kan du läsa mer om Ólafur Ragnar Grímsson.