
Den 5 juni klockan 16.32 blev debatten om EU:s tredje energipolitiska program den mest utdragna i alltingets historia. Då hade den pågått i 135 timmar och 10 minuter - och därmed passerat debatten om Icesave för tio år sedan.
Debatten fördes till stor del på nätterna. Centerpartiets ledamöter i alltinget turades om att gå upp i talarstolen. Genom att ständigt hålla nya anföranden och begära nya repliker förhindrade de att den majoritet i alltinget som stödjer förslaget skulle kunna rösta igenom det.
Hittills har en rad försök att få stopp på förhalningstaktiken misslyckats. I fredags var en överenskommelse mellan regeringen - som redan tidigare gjort upp med de övriga oppositionspartierna - och Centerpartiet nära. Då valde partiledaren Bjarni Benediktsson att dra sig ur.
Skälet var att han inte litade på Centerpartiet. I förhandlingarna framförde partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hela tiden nya krav. I samband med att ett avtal som låg på bordet skulle undertecknas förde han dessutom fram nya förbehåll.
Men i går kunde partierna till sist komma överens. Uppgörelsen innebär att alltinget sannolikt tar sommarledigt redan den här veckan. Regeringen tvingas till en rad eftergifter till Centerpartiet.
Överenskommelsen går ut på att alltinget samlas igen i slutet av augusti. Då fortsätter den session som snart tar sommarlov - något som innebär att alla förslag som lagts under våren kan behandlas under sessionens andra del. Först då ska alltinget rösta om EU:s tredje energipolitiska program.
Preliminärt sker omröstningen den 2 september. Fram till dess har de åtta partierna i alltinget möjlighet att be om nya analyser av konsekvenserna av att införa det energipolitiska paketet. Det är en möjlighet som Centerpartiet kommer att utnyttja.
Centerpartiet har investerat allt sitt engagemang i energipolitiken. Under de närmaste månaderna väntar en fortsatt mobilisering i frågan. Att de lyckats förhala beslutet kommer troligen att stärka dem. Men det är en kampanj som tveklöst har ett pris. Åtskilliga har också dömt ut partiets ockupation av talarstolen som löjeväckande.
En annan seger för Centerpartiet är att den lag som tillåter import av färskt kött skjuts på framtiden. Den ska införas vid årsskiftet i stället för redan den 1 november i år. Dessutom ska olika motåtgärder för att skydda den inhemska köttproduktionen diskuteras under hösten.
För regeringen betyder överenskommelsen att ett antal frågor kan klubbas före sommaruppehållet. Samtidigt står det klart att regeringen gör stora eftergifter till Centerpartiet. De sakpolitiska konsekvenserna behöver inte bli stora - men i utmattningskriget mellan regeringen och Centerpartiet var det regeringen som tvingades backa.
Statsminister Katrín Jakobsdóttir har den senaste tiden talat om behovet av att reformera ordningen i alltinget. I dag har ledamöterna obegränsat med talartid i den andra debattrundan - något som Centerpartiet alltså utnyttjat. Hon vill nu införa restriktioner som gör att några få ledamöter inte kan ta hela alltinget som gisslan.
Det som är anmärkningsvärt med hennes uttalanden är att det redan finns sådana möjligheter i lagen. Talmannen Steingrímur J. Sigfússon - som precis som Katrín Jakobsdóttir tillhör Gröna vänstern - valde att inte avbryta debatten. Inte heller lade några andra alltingsledamöter fram ett förslag som hade kunnat tvinga fram en omröstning om energipolitiken.
De flesta partierna i alltinget har ledamöter som någon gång använt samma förhalningstaktik som Centerpartiet - om än inte i lika stor omfattning. Det är uppenbart att regeringspartierna inte vill skapa ett prejudikat där talmannen stoppar en debatt. Kanske för att de själva vill behålla samma möjlighet till en situation när de själva sitter i opposition.
Här kan du läsa mer om den energipolitiska debatten.