lördag 1 juni 2019

Seyðisfjörður inför regler för besökande turister

Fotografera inte barn utan tillåtelse, gå inte in i andras trädgårdar och ta inte bilder in genom fönster. Det är några av de uppmaningar som nu möter alla turister som kommer till Seyðisfjörður med kryssningsfartyg. Reglerna är kommunens svar på växande irritation bland invånarna för att besökare inte respekterar deras privatliv.

Seyðisfjörður på östra Island är ett av regionens populäraste besöksmål. Dessutom kommer årligen ungefär 30 000 turister till Seyðisfjörður ombord kryssningsfartyg. I år väntas ett sjuttiotal kryssningsfartyg till orten. Ytterligare tusentals turister anländer med färjan Norræna.

Den senaste tiden har irritationen över vissa turisters beteende växt bland lokalbefolkning. Därför inför nu kommunen regler för hur besökare ska bete sig. Instruktionerna delas ut till alla som kommer till Seyðisfjörður med kryssningsfartyg.

Turister uppmanas nu att inte fotografera barn utan tillåtelse från en vuxen. De uppmanas dessutom att inte fotografera in genom fönster. Det är fritt fram att ta bilder på byggnader - men inte att gå in på andras tomter.

Vidare instrueras alla kryssningspassagerare att inte röra växtlighet, djur eller några typer av kulturminnen. De uppmanas att inte lämna några spår efter sig och att ta med sig skräp och annat avfall.

I regelverket ingår även instruktioner till besättningarna ombord kryssningsfartyg. De avråds från att använda högtalarsystemen under tidiga morgnar och sena kvällar eftersom många närboende störs av utropen.

I ett pressmeddelande skriver kommunen att Seyðisfjörður är först på Island med att införa besöksregler för turister.