onsdag 19 juni 2019

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons syster i alltinget

Nanna Margrét Gunnlaugsdóttir tog i går plats i alltinget som ersättare. Hon representerar Centerpartiet - samma parti som hennes bror Sigmundur Davíð Gunnlaugsson leder. I alltingsvalet hösten 2017 var hon nummer fyra på Centerpartiets lista i den sydvästra valkretsen. Ingen av de två ersättare som stod först på tur hade möjlighet att gå in i Gunnar Bragi Sveinssons frånvaro.

Inför alltingsvalet i oktober 2017 hade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson först tvingats avgå som statsminister. Därefter förlorade han kampen om ordförandeposten i Framstegspartiet. I kölvattnet av nederlagen grundade han Centerpartiet. En av de politiker som också hamnat i kylan och därför också bytte parti var Gunnar Bragi Sveinsson.

En annan som anslöt sig var Nanna Margrét Gunnlaugsdóttir, Sigmundur Davíð Gunnlaugssons yngre syster. I valet stod hon på fjärde plats på Centerpartiets lista i den sydvästra valkretsen.

Gunnar Bragi Sveinsson var den enda centerpartisten som valdes in från sydväst. Han är nu i utlandet på uppdrag av alltinget. Varken tvåan Una María Óskarsdóttir eller trean Kolfinna Jóhannesdóttir hade möjlighet att ersätta honom. Frågan gick därför till Nanna Margrét Gunnlaugsdóttir.

Nanna Margrét Gunnlaugsdóttir gjorde sin första dag i alltinget i går. Hon och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sällade därmed sig till en ganska kort lista över syskon som samtidigt har suttit i alltinget. Där märks bland annat framstegspartisterna Ingibjörg Pálmadóttir och Gylfi Pálmason respektive Halldór Ásgrímsson och Katrín Ásgrímsdóttir samt socialdemokraten Valgerður Bjarnadóttir och självständighetspartisten Björn Bjarnason.