måndag 3 juni 2019

Starkaste stödet för Centerpartiet efter barskandalen

Centerpartiets ledamöter har de senaste veckorna närmast barrikaderat sig i alltingets talarstol. Och motståndet mot EU:s tredje energipolitiska paket ser ut att vara positivt för partiet. Uppgången fortsätter och Centerpartiet har i den senaste mätningen från Gallup det starkaste stödet sedan skandalen på baren Klaustur i Reykjavík avslöjades.

De senaste veckorna har politiken på Island präglats av Centerpartiets agerande i alltinget. Partiet motsätter sig införandet av EU:s tredje energipolitiska program - ett förslag som bara Centerpartiet och Folkets parti är emot - och har därför i praktiken ockuperat talarstolen. Debatterna har i flera fall pågått hela nätterna och in på förmiddagarna.

Syftet är att blockera en omröstning om energipolitiken. Sannolikt hoppas Centerpartiet på att regeringen ska gå med på att skjuta upp frågan till hösten i utbyte mot att andra förslag släpps fram till debatt och omröstning.

Centerpartiet har investerat all politisk prestige i frågan. De hävdar att ett ja till det energipolitiska paketet innebär att Island avsäger sig självbestämmanderätten kring vissa naturtillgångar och att EU kan tvinga fram ett bygge av en undervattenskabel för energiexport mellan Island och Storbritannien.

En tämligen enig expertis har underkänt Centerpartiets tolkning av regelverket. Åtskilliga har dessutom ifrågasatt varför ledande centerpartister som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Gunnar Bragi Sveinsson tidigare ingått i en regering som både arbetat för en undervattenskabel och för ett införande av det tredje energipolitiska paketet.

I den senaste mätningen från Gallup är det bara små förändringar i opinionen. Men Centerpartiet ökar till den högsta siffran på ett halvår. Det är också partiets bästa siffra sedan skandalen på Klaustur.

Nu får Centerpartiet 10 procent, en ökning med 1,1 procentenheter. Centerpartiet är dock alltjämt näst minst av de sju partier som klarar femprocentsspärren till alltinget.

Störst på Island är alltjämt Självständighetspartiet med 23,4 procent, en tillbakagång med 0,2 procentenheter. Näst störst är Socialdemokraterna med 16,6 procent, en uppgång med 0,4 procentenheter.

Gröna vänstern backar men behåller ändå positionen som tredje största parti. Stödet är nu 12,4 procent, en minskning med 0,9 procentenheter. Därefter följer Piratpartiet med 11,2 procent - en ökning med 0,1 procentenheter - och Renässans med 10,9 procent, en minskning med 0,1 procentenheter.

Minst i alltinget i dagsläget är Framstegspartiet med 8 procent, en nedgång med 0,5 procentenheter.

Närmast att klättra över femprocentsspärren är Islands socialistparti som får 3,7 procent, en ökning med 0,1 procentenheter. Folkets parti tappar 0,8 procentenheter och har nu stöd av 3,2 procent av väljarna. Siffran är partiets sämsta hos Gallup på drygt två år.

Gemensamt för samtliga partier är att alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.

Stödet för regeringen är nu 49,6 procent, en tillbakagång med 2 procentenheter. Nivån är dock den näst högsta hos Gallup i år.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.