tisdag 18 juni 2019

Vitvalar från djurpark i Kina landar på Island i morgon

I morgon förmiddag landar vitvalarna Little Grey och Little White på flygplatsen i Keflavík. Därefter väntar transport på väg till Landeyjahöfn och därefter färja till Hemön. Både på flyget och i lastbilarna fraktas vitvalarna i särskilda tankar. Varje tank väger omkring nio ton - och varje vitval väger runt ett ton.

Efter ett halvårs förberedelser och två månaders försening lyfter en specialutrustad Boeing 747 från Cargolux från flygplatsen i Shanghai i natt. Ombord finns vitvalarna Little Grey och Little White. Planet väntas landa i Keflavík klockan 10.30 lokal tid i morgon.

Little Grey och Little White väger omkring ett ton var. De transporteras i specialbyggda tankar som har en totalvikt på runt nio ton var. När de landar i Keflavík flyttas tankarna över från fraktplanet till lastbilar. Samtidigt kommer en del av vattnet att bytas ut.

De två vitvalarna flyttas från en djurpark i Kina till ett reservat på Hemön. Där blir de huvudattraktionen i Sea Life Trusts nya anläggning.

Från Keflavík körs de till Landeyjahöfn. Vitvalarnas tränare följer med under hela resan från Kina. Under transporten med lastbil övervakar de vitvalarna med hjälp av kameror. Lastbilarna kommer att göra minst två stopp - i Grindavík och i Selfoss - under resan. Om det finns behov kommer det att göras ytterligare två stopp.

I Landeyjahöfn väntar färjan Herjólfur. Överfarten från det isländska fastlandet till Hemön tar en halvtimme. Den sista sträckan körs med lastbil fram till Sea Life Trusts utställning i hamnen på Hemön. Efter en anpassningstid i en bassäng ska de släppas ut i ett område vid Klettsvík. Och där är det alltså tanken att Little Grey och Little White ska leva resten av sina liv - åtminstone delvis fria.

Här kan du läsa mer om flytten av vitvalarna till Island.