fredag 5 juli 2019

Alltingets talman besöker öppning av tinget på Isle of Man

För första gången på tio år finns en isländsk representant på plats när Tynwald, parlamentet på Isle of Man, öppnas i dag. Talmannen Steingrímur J. Sigfússon bjöd in sin kollega från Isle of Man till hundraårsfirandet av unionsavtalet med Danmark förra sommaren. Han räknar med att Island även i framtiden kommer att delta i invigningen, skriver Morgunblaðið.

Tynwald på Isle of Man i Irländska sjön kallas ibland världens äldsta parlament. Alltinget på Island grundades visserligen redan 930 medan det dröjde till 979 på Isle of Man. Tynwald har dock en obruten tradition - medan alltinget var avskaffat under 1800-talets första hälft.

Island brukade skicka representanter till öppningen. Den traditionen bröts efter 2009. I finanskraschens kölvatten valde alltinget att spara in på deltagandet.

Utbytet återupptogs i somras när talmannen Steingrímur J. Sigfússon bjöd in kollegan från Isle of Man till firandet på Þingvellir av hundraårsdagen av unionsavtalet med Danmark. Själv är han på plats vid öppningen i dag. Han säger i Morgunblaðið att de två örikena har mycket gemensamt:
"De historiska rötterna går ihop. Även om de är betydligt mindre än vi och naturligtvis ett självstyrelseområde så är de suveräna i sina frågor och har behållit en särskilt ställning inom den brittiska kronan. De är faktiskt inte en del av Storbritannien utan har en särskild förbindelse med kronan. Det är delvis likt vår ställning mellan 1918 och 1944."
Steingrímur J. Sigfússon räknar med att Island kommer att fortsätta skicka representanter till Isle of Man.