onsdag 31 juli 2019

Åskväder ger Island tredje väderrekordet på tre dagar


Efter två dagar i följd med värmerekord sattes ett nytt rekord i går. Men då var det inte temperaturerna som var historiska. I stället drog det värsta åskvädret in över Island sedan Veðurstofa Íslands 1998 började föra statistik över åsknedslag. Inom loppet av ett dygn noterades 1 818 åsknedslag.

Juli ser på flera sätt ut att bli en rekordmånad när det gäller det isländska vädret. I Reykjavík blir juli troligen den varmaste julimånaden någonsin. Meteorologen Trausti Jónsson skriver i ett blogginlägg att medeltemperaturen i förrgår var 13,2 grader. Det rekord som kan utraderas i dag är från 2010 med ett snitt på 13,03 grader.

Tisdagen bjöd dock inte på några nya värmerekord. Årets hittills högsta temperatur uppmättes i Ásbyrgi i söndags. Då var det 25,9 grader. Det rekordet stod sig bara ett dygn. I måndags var det 26,9 grader i Hjarðarland.

I delar av landet var det mycket varmt även i går. Men den här gången var inte värmeböljan tillräcklig för några rekord. Varmast var det i Sauðárkrókur med 24,7 grader och i Blönduós med 24,5 grader.

Under gårdagen sattes i stället ett annat rekord. Mellan klockan 6.46 den 29 juli och 7.05 den 30 juli registrerade Veðurstofa Íslands 1 818 åsknedslag på Island. Inte någon gång sedan mätningarna började 1998 har så många åsknedslag inträffat inom loppet av ett dygn.

Värmen kommer att fortsätta i dag. Nya blixtnedslag kan också komma under dagen. Åskan kommer dock inte att bli lika omfattande som i går.

Här kan du läsa mer om de senaste dagarnas värmebölja på Island.