lördag 20 juli 2019

Femtiotal grindvalar strandade på Löngufjörur

Ett femtiotal grindvalar hittades i torsdags strandade på Löngufjörur på södra Snæfellsnes. Djuren var redan döda när de upptäcktes och hade sannolikt legat på stranden en längre tid. Området är otillgängligt och det är därför troligt att kropparna får ligga kvar på stranden. Personal från Hafrannsóknastofnun ska undersöka grindvalarna efter helgen.

Turister på sightseeingflyg med helikopter fick i torsdags syn på ett stort antal strandade valar vid Gamlaeyri på Löngufjörur på södra Snæfellsnes. De landade på stranden och kunde konstatera att det rörde sig om ett femtiotal grindvalar. Troligen hade det gått en tid eftersom inget av djuren visade tecken på att vara vid liv. Många hade också börjat begravas av sanden.

Löngufjörur är ett område med starka havsströmmar och stora skillnader mellan ebb och flod. Eftersom förutsättningarna för att kommunicera med ljud är dåliga kan det ha bidragit till att grindvalarna simmade upp på stranden.

Det har blivit ganska vanligt att grindvalar simmar i land eller är på väg att stranda på Snæfellsnes. Sådana händelser har de senaste åren inträffat bland annat i närheten av Rif och Ólafsvík. Det är också vanligt att grindvalar uppehåller sig väster om Snæfellsnes.

Just vid Rif strandade 1982 omkring 280 grindvalar. Då gick det att rädda alla utom 38 djur. Den största strandningen på senare tid inträffade just utanför Þorlákshöfn 1986. Då dog 148 valar. Eftersom strandningen skedde så nära staden såg sig myndigheterna tvungna att transportera bort kropparna eftersom de började lukta.

Så blir det troligen inte den här gången. Platsen är på privat mark. Gunnar Kristinn Gylfason, en av markägarna, säger till RÚV att de inte har några planer på att göra något åt kropparna. Ragnar Frank Kristjánsson, enhetschef för miljöfrågor i Borgarbyggð, säger till RÚV att kommunen inte vill stå för kostnaden att frakta bort kropparna.

Området är otillgängligt. Det är också förklaringen till att inga myndigheter ännu har besökt platsen. Hästar, helikopter och jeepar är enda sättet att ta sig ut till Löngufjörur. Även det medför stora risker. På sina håll är marken - när det är ebb - närmast som kvicksand. Och tidvattnet gör att tidsramarna är snäva.

Gísli Arn­ór Vík­ings­son, valexpert vid Haf­rann­sókna­stofn­un, säger i Morgunblaðið att personal från myndigheten kommer att besöka platsen efter helgen för att ta prover. Även han anser att det är mest troligt att kropparna får ligga kvar på stranden. Sannolikt kommer de så småningom att begravas i sanden.

Här kan du läsa mer om en turist som 2016 hittades död på Löngufjörur.