
Förra året var det enligt RÚV ett femtiotal personer som vände sig till myndigheterna med önskemål om att få sprida aska efter en avliden på Island. Omkring hälften av ansökningarna skickades in av utländska medborgare som inte var bosatta i landet.
Turistattraktioner som Gullfoss, Skógafoss och Reynisfjara är populära önskemål. Det är dock ansökningar som alltid får avslag. Halldór Þormar Halldórsson, som hanterar ansökningar vid Sýslumaðurinn á Norðurlandi Eystra, säger till RÚV att ett antal villkor måste uppfyllas för att myndigheten ska ge klartecken:
"Det bedöms i varje fall men det är lämpligast att man tar sig upp i fjällområden där det inte är några som rör sig. I lagen sägs det att det inte räknas med att aska inte sprids nära bebodda områden. Det har tolkats så att man får sprida aska till havs och över ödemark, på platser där det inte är någon som rör sig och inte nära bostäder."Halldór Þormar Halldórsson säger till RÚV att de flesta ansökningarna från utlandet kommer från USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna. Förklaringen är att det rör sig om avlidna som besökt Island som turister. Det kan också röra sig om personer som sett fotografier på till exempel norrsken och lockats av dem.
Eftersom ansökningarna om att få sprida aska på populära besöksmål alltid får avslag finns det nu planer om att inrätta en särskild plats i Eyjafjörður. Om idén blir verklighet skulle aska kunna strös till havs utan att det finns några hinder för att bevilja ansökningarna.