onsdag 24 juli 2019

Första kvinnan som simmar mellan Hemön och fastlandet

Sigrún Þuríður Geirsdóttir blev i går den första kvinnan som simmade mellan Hemön och det isländska fastlandet. Hon avverkade de elva kilometerna mellan Eiði och Landeyjasandur på drygt fyra och en halv timme. Under simturen hade hon enligt ett pressmeddelande sällskap av bland annat delfiner och olika sjöfåglar.

För 60 år sedan blev Eyjólfur Jónsson den första som simmade från Hemön - den enda bebodda ön i ögruppen Västmannaöarna - till det isländska fastlandet. Sedan dess har ytterligare tre islänningar simmat samma sträcka. Sigrún Þuríður Geirsdóttir blev i går natt den femte islänningen som klarade av hela simturen.

Klockan var 1.10 när hon klev i vattnet vid Eiði hamnen på Hemön. Temperaturen i vattnet var då 11,6 grader. När hon efter dryga elva kilometer gick i land på Landeyjasandur på fastlandet var klockan 5.41. Där var vattnet 12,6 grader varmt.

Under simturen hade hon inte bara sällskap av bland annat maken som färdades i båt. Under de två första timmarna var det gott om delfiner som simmade i närheten av henne. Stormfåglar, måsar och lunnefåglar visade också intresse för henne ute på havet.

Sigrún Þuríður Geirsdóttir simmade inte bara för att hedrar Eyjólfur Jónsson, en släkting till henne. Hon vill också genom simturerna uppmärksamma föroreningarna av haven.

Även om det var första gången hon simmade mellan Hemön och fastlandet är Sigrún Þuríður Geirsdóttir långt ifrån någon nybörjare. Hon blev till exempel 2015 den första isländska kvinnan som simmade över Engelska kanalen. Det är en tur hon tänker göra om i höst.