lördag 6 juli 2019

Hvalur får tillstånd för jakt på sillval i fem år

Hvalur får klartecken för att jaga sillval fram till 2023. Tillståndet utfärdades i går av närings- och innovationsdepartementet. Men det fanns anmärkningar mot hur Hvalur skött rapporteringen av de senaste årens jakt. Företaget har fortfarande inte lämnat in några loggböcker för perioden 2014 till 2018, rapporterar Vísir.

Trots att fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson i februari i år beslutade att tillåta valfångst i ytterligare fem år meddelade Hvalur nyligen att det inte blir någon jakt på sillval i år. Först hävdade Hvalur att ministerns beslut kom så sent att tiden inte räckte till för att förbereda jakten. Därefter hänvisade bolaget till ett tufft marknadsläge.

Men i veckan framkom det att Hvalur sökt om tillstånd först den 14 mars. Och tre och en halv månad senare hade ansökan fortfarande inte godkänts.

Nu rapporterar Vísir att Hvalur har av närings- och innovationsdepartementet fått tillstånd för jakt på sillval fram till 2023. Även om bolaget inte tänker bedriva någon jakt i år har Hvalur alltså möjlighet att återuppta jakten när som helst under dessa fem år.

Departementet vände sig inför beslutet till Hafrannsóknastofnun och Fiskistofa för utlåtanden om Hvalurs ansökan. Fiskistofa anmärkte på att bolaget fortfarande inte hade lämnat in några loggböcker för perioden 2014 till 2018. Det är Hvalurs skyldighet att löpande registrera information om fartyg, besättning, seglingar, jakt och landning av fångster.

Den här gången får Hvalurs miss inga konsekvenser. Men det företag som inte sköter loggböckerna kan mista sitt tillstånd. Det är alltså ett hot som ruvar över Hvalur om inte Fiskistofa får ta del av loggböckerna.

Här kan du läsa mer om Hvalurs beslut att inte jaga val i år.