söndag 21 juli 2019

Islands minsta kommun vill ha farthinder

Bara några få gårdar i Árneshreppur i Västfjordarna är fortfarande bebodda. Men under somrarna är trafiken livligare när många turister besöker kommunen - och då är det åtskilliga som enligt invånarna kör för fort genom Djúpavík och Norðurfjörður. Nu vill kommunen att Vegagerðin bygger farthinder för att fortkörarna ska bromsa in.

Med 40 invånare är Árneshreppur Islands minsta kommun. Under vintrarna sjunker dessutom antalet invånare till hälften. Men under sommarmånaderna är det många turister som besöker Árneshreppur. Och deras beteende bekymrar flera kommuninvånare.

Nyligen vände sig Elín Agla Briem till kommunfullmäktige gällande situationen i Norðurfjörður, kommunens servicecentrum där det finns en liten butik, sparbankskontor och en hamn. Den högsta tillåtna hastigheten är 30 kilometer i timmen. Men enligt Elín Agla Briem är det många som kör dubbelt så fort.

I våras inträffade en olycka i Norðurfjörður. Då var det en hundvalp som blev påkörd av en bil. I ett brev till fullmäktige pekar hon ut fortkörning som orsaken till olyckan.

Även genom Djúpavík är maxhastigheten 30 kilometer i timmen. Där har Eva Sigurbjörnsdóttir, som äger hotellet på orten och dessutom är kommunalråd, också noterat att många besökare kör för fort på gårdsplanen. Förra året målade Vegagerðin hastighetsbegränsningen på vägbanan men det verkade inte hjälpa.

Kommunen kontaktade Vegagerðin efter brevet. Personal från myndigheten har nu varit i Árneshreppur för att undersöka situationen. De målade då också om hastighetsbegränsningen på vägbanan i Djúpavík.

Förhoppningen är att Vegagerðin ska bygga farthinder i både Djúpavík och Norðurfjörður. Politikerna i kommunfullmäktige tror att det är bästa sättet att få fortkörarna att sakta in.

Här kan du läsa mer om Árneshreppur.