onsdag 31 juli 2019

Kantlinjer ska stoppa turister från att stanna på fel ställen

Heldragna kantlinjer ska få turister att inte stanna i vägkanten för att ta bilder. Därför har nu Vegagerðin börjat måla kantlinjer längs ringvägen. Förhoppningen är att turister i stället ska stanna på parkeringsplatser för att fotografera. Då minskar också olycksrisken och slitaget på vägrenarna, rapporterar RÚV.

Utländska turister är kraftigt överrepresenterade i trafikolyckor på Island. En vanlig olycksorsak är bilister som stannar mitt på vägar eller vägkanten. Riskerna handlar om allt från plötsliga inbromsningar och oförsiktiga personer som står ute på vägbanan till olämpliga parkeringar på platser där det är dålig sikt eller inte går att mötas.

Olycksrisken är särskilt stor i mörker. Det är inte ovanligt att turister stannar i vägkanten och släcker all belysning för att titta på norrsken. Det har inträffat dödsolyckor när norrskensskådare inte sett sig för när de korsat en väg utan att se sig för.

För två år sedan presenterade Vegagerðin en rapport om just hur turister stannar på ringvägen. Myndigheten identifierade 102 platser och sträckor där bilister ofta stannade för att fotografera eller för att gå ur bilen och titta på naturen.

Gemensamt för dessa platser var att de bedömdes som olämpliga. Många av ställena fanns på södra Island - en av de mest trafikerade sträckorna i landet.

De senaste åren har en mängd nya rastplatser byggts. Utbyggnaden har dock inte gått i samma snabba takt som ökningen av turister. På alla platser där bilister ofta stannar till finns det heller inte utrymme för rastplatser.

I stället har Vegagerðin börjat måla heldragna kantlinjer längs ringvägen. Sóley Jónasdóttir, projektledare vid Vegagerðin, säger till RÚV att åtgärden inte bara ska minska riskerna för olyckor. Den är också ett sätt att förhindra att vägrenarna slits onormalt mycket - vilket i sin tur kan skapa risker när slitaget gör kanterna instabila:
"Vi reagerade på rekommendationen att helmåla kantlinjer eftersom de alltid var brutna. Och på många ställen utomlands betyder det att man inte får stanna."
Hittills verkar det som att de heldragna kantlinjerna avskräcker turister från att stanna.