fredag 19 juli 2019

Katrín Jakobsdóttir populäraste sällskapet till middagen

Katrín Jakobsdóttir är den partiledare som flest islänningar vill ha som middagssällskap. En av tre väljer Gröna vänsterns ordförande som den de helst vill gå ut och äta med på restaurang. Och hon är inte bara populärast i de egna leden. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

Som statsminister ser Katrín Jakobsdóttir ut att ha tappat positionen som Islands populäraste politiker till Lilja Alfreðsdóttir, kultur- och utbildningsminister samt vice ordförande för Framstegspartiet. Men som ordförande för Gröna vänstern är hon alltjämt den populäraste partiledaren.

Hela 30,7 procent av islänningarna väljer Katrín Jakobsdóttir som den partiledare som de helst vill ha som sällskap till middagen på en restaurang. Bland Gröna vänsterns sympatisörer är det hela 80 procent som föredrar Katrín Jakobsdóttir.

Katrín Jakobsdóttir är dessutom det mest eftertraktade middagssällskapet bland Framstegspartiets väljare. Där är det 30 procent som väljer Katrín Jakobsdóttir mot 28 procent för partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson.

Även om Katrín Jakobsdóttirs popularitet kanske minskat något är hon alltjämt uppskattad både bland de egna väljarna och bland många som sympatiserar med andra partier. I dagsläget är det mer än dubbelt så många som nämner henne som det bästa middagssällskapet än som vill rösta på Gröna vänstern.

För Sigurður Ingi Jóhannsson är läget dystrare. Han är dessutom den partiledare som får näst färst förfrågningar. Totalt är det bara 6,3 procent som håller honom som det bästa middagssällskapet. Bara Folkets partis Inga Sæland kan räkna med färre middagsinbjudningar. Det är 5,5 procent som väljer henne som sällskap för en middag på restaurang.

Þórhildur Sunna Ævarsdóttir, Piratpartiets gruppledare i alltinget, är nummer två med 13,2 procent. Det är nästan bara islänningar som sympatiserar med något av oppositionspartierna som väljer henne som sällskap. Nästan lika många - 13,1 procent - föredrar Renässans Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. Men hon är populärare bland personer som sympatiserar med något av de tre regeringspartierna.

Bjarni Benediktsson leder Självständighetspartiet - landets i särklass största parti. Men som middagssällskap hamnar han bara på fjärde plats med 11,1 procent. I de egna leden är det 35 procent som vill ha honom med på ett restaurangbesök. Svagare intresse bland de egna väljarna är det bara för Sigurður Ingi Jóhannsson.

En stark ställning bland de egna väljarna har däremot Centerpartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Det är 10,4 procent som tycker att han är det lämpligaste middagssällskapet - men 65 procent av centerpartisterna väljer just honom. En starkare ställning internt har bara Katrín Jakobsdóttir.

Socialdemokraternas Logi Már Einarsson är det middagssällskap som 9,8 procent av islänningarna föredrar. Det är en betydligt lägre andel än stödet för partiet i opinionen. I stället är det många sympatisörer som hellre äter middag ihop med Þórhildur Sunna Ævarsdóttir eller Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir.

Katrín Jakobsdóttir säger i Fréttablaðið att hon ofta har teman när hon själv bjuder på middag. Hon försöker också anpassa middagsbjudningen efter gästernas smak. Och det gäller även alla de framstegspartister som vill ha henne som sällskap:
"Jag tar dessa teman på stort allvar och gör mycket för att det ska bli en trovärdig bjudning. Jag anpassar naturligtvis matsedeln efter gästerna varje gång. Om jag till exempel skulle bjuda framstegspartister på mat råder det ingen tvekan om att de skulle få kött i currysås."
Här kan du läsa mer om islänningarnas favoritpolitiker till middagsbordet.