onsdag 10 juli 2019

Köpte flygbiljetter för att stjäla från taxfree-butiken - döms

Gång på gång köpte mannen billiga flygbiljetter med avresa från Keflavík. Men i stället för att resa använde han biljetterna för att komma in till taxfree-butiken. Där stal han i flera månaders tid stora mängder cigaretter. Nu döms mannen till åtta månaders fängelse för grov stöld. Han ska dessutom ersätta taxfree-butiken Fríhöfnin med 1,6 miljoner isländska kronor.

I augusti förra året vände sig taxfree-butiken Fríhöfnin i Keflavík till polisen. Då hade butiken under en längre tid drabbats av stora stölder av cigaretter. Misstankarna riktades snart mot en litauisk man och tre misstänkta medhjälpare.

Efter ett par veckor kallades mannen till förhör. Han erkände då att han stulit cigaretter. Han medgav också att han vid några tillfällen syntes på film från övervakningskameror. Några av stölderna fanns även på film.

Då hade mannen under åtta månaders tid köpt 31 flygresor från Keflavík. Han åtalades dock för sexton fall av stölder från taxfree-butiken. Totalt gällde det stölder av 265 cigarettlimpor.

I februari i år greps mannen på flygplatsen i Keflavík. Då hade han stulit cigaretter och parfym till ett värde av 124 677 isländska kronor. Han ertappades med stöldgodset men nekade ändå till brott.

Mönstret var hela tiden detsamma. Mannen köpte billiga flygbiljetter, checkade in, passerade säkerhetskontrollen och hade med sig en mindre resväska. I stället för att gå ombord plockade han på sig cigarettlimpor som han smusslade ned i väskan. Därefter lämnade han flygplatsen.

Ett annat beteende som han upprepade var att han i regel köpte något litet i taxfree-butiken. Ofta betalade han till exempel för några burkar öl - medan han samtidigt kunde ha upp till 30 limpor cigaretter i väskan.

Under rättegången i Héraðsdómur Reykjaness hävdade mannen att han inte hade satt några stölder i system. Att han köpte biljetter som han inte utnyttjade var enligt mannen en konsekvens av att han ibland drack sig berusad på flygplatsen och därför nekades att gå ombord. Vid ett annat tillfälle skulle han ha varit på väg att kliva ombord ett plan till London för att besöka sin son - när han just fick veta att sonen var på väg till Island.

Héraðsdómur Reykjaness skriver i domen att det är en förklaring som måste bedömas som osannolik. Mannen bokade vid ett tillfälle en avresa från Keflavík dagen efter en annan avresa. Om han verkligen hade haft avsikten att resa hade han enligt rätten knappast bokat en annan resa om han inte hade räknat med att vara kvar på Island.

Mannen tros ha haft tre medhjälpare. Polisen har dock inte lyckats hitta någon av dem. Åtminstone två av dem tros inte längre vara bosatta på Island. Delar av stöldgodset hittades i en lägenhet i Mosfellsbær.

Nu döms mannen till åtta månaders fängelse för grov stöld. Han ska dessutom betala drygt 1,6 miljoner isländska kronor i skadestånd till Fríhöfnin. Enligt Héraðsdómur Reykjaness måste brottet betraktas som grovt eftersom det var planerat och pågick under lång tid.

Här kan du läsa mer om stölderna från flygplatsen i Keflavík och här kan du läsa domen i sin helhet.