söndag 14 juli 2019

Majoritet vill ha kvar flygplatsen på Vatnsmýri i Reykjavík

En majoritet av islänningarna anser att inrikesflygplatsen i Reykjavík ska bli kvar på Vatnsmýri. Men det är framför allt boende utanför huvudstadsregionen som inte förespråkar någon flytt. Bland invånarna i Reykjavík med omnejd är det fler som vill att den ska bort. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

Flygplatsen i Vatnsmýri i Reykjavík har varit en stridsfråga i årtionden. De senaste åren har några steg tagits mot något som faktiskt skulle kunna bli en avveckling. Nya bostadsområden växer fram i Skerjafjörður granne med flygplatsen och en av banorna har stängts.

Frågan om flygplatsens framtid har länge splittrat islänningarna. Men den har också delat politikerna. De senaste åren har det i Reykjavíks kommunfullmäktige funnits en majoritet för att flytta flygplatsen. I alltinget har det däremot i regel funnits en majoritet för att den ska bli kvar på Vatnsmýri.

Nu uppger 52 procent att de inte vill flytta flygplatsen. Det är 27,9 procent som svarar att den inte ska vara kvar på Vatnsmýri. Resterande 20,1 procent är varken positivt eller negativt inställda till en flytt.

På landsbygden är det betydligt fler som vill behålla flygplatsen. Bland personer som bor i huvudstadsregionen är det däremot fler som vill hitta en ny plats för den.

Det starkaste motståndet mot en flytt finns bland sympatisörer till Framstegspartiet, Centerpartiet och Folkets parti. Det är också partier som i stor utsträckning lockar väljare på landsbygden. Mest positiva till en flytt är anhängare till Socialdemokraterna - ett parti som har sitt starkaste fäste i Reykjavík med omnejd.

Här kan du läsa mer om flygplatsdebatten.