fredag 19 juli 2019

Nu finns Netflix i tre av fyra isländska hem

Netflix fortsätter att växa på Island. Nu har tre av fyra islänningar en prenumeration på Netflix i hemmet. Under det senaste året har antalet abonnenter ökat med 5 procentenheter. Det är framför allt unga islänningar boende i huvudstadsregionen som prenumererar på Netflix. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Första gången MMR frågade hur många islänningar som hade tillgång till Netflix i hemmet var det 33 procent som svarade ja. Sedan dess har allt fler skaffat en prenumeration till hushållet. Nu finns Netflix i 72 procent av de isländska hemmen. Det senaste året har abonnenterna ökat med 5 procentenheter.

Ökningen är större än förväntat. När MMR ställde samma fråga för ett år sedan var det bara 1 procent som tänkte skaffa sig ett abonnemang. Även i år är det 1 procent som uppger att de planerar att ordna en prenumeration på Netflix.

Män och kvinnor har lika ofta tillgång till Netflix. Intresset är störst bland unga islänningar och personer som bor i huvudstadsregionen. I åldersgruppen 18 till 29 år är det hela 92 procent som har Netflix. Bland dem som har fyllt 68 år är det bara 17 procent som har ett abonnemang.

Anhängare till Renässans har oftast en prenumeration i hemmet. Färst prenumeranter finns bland sympatisörer till Gröna vänstern. Bland Folkets partis väljare finns de islänningar som i störst utsträckning tänker skaffa ett abonnemang inom det närmaste halvåret.

Här kan du läsa mer om intresset för Netflix på Island.