lördag 6 juli 2019

Nyklippt gräs är islänningarnas favoritlukt

Nyklippt gräs är den lukt som flest islänningar anger som sin favorit. Annat som många tycker doftar gott är vanilj, blommor, mat, kaffe och nybakat. Kvinnor är betydligt mer förtjusta i doften av blommor och vanilj. Medan män i större utsträckning föredrar lukten av mat. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Den som vill få en islänning att tycka att det luktar gott har stora möjligheter att lyckas under sommaren. Maskína har frågat om favoritdofter - och det är många som svarar med lukter som på olika sätt förknippas med sommaren. Det är också många som kommer att tänka på mat och dryck.

Den vanligaste favoritlukten är nyklippt gräs. Det är 11 procent som anger det som den bästa lukten. Därefter följer vanilj med 6,7 procent, blommor med 5,9 procent, mat med 4 procent, växter med 3,8 procent, nybakat med 3,4 procent, lavendel med 3,2 procent, småbarn med 2,8 procent, kaffe med 2,1 procent och ren tvätt med 2 procent.

Men det är 5,4 procent som säger att de inte har någon favoritdoft. Och det är hela 49,6 procent som svarar något annat - och bland dessa svar finns allt från citron, jordgubbar, rökt lammkött och choklad till hästar, björk, pengar och tvål.

Det är stora skillnader mellan könen. Kvinnor gillar oftare nyklippt gräs, blommor och vanilj. Män är mer förtjusta i lukten av mat. De hävdar också i större utsträckning att de inte har någon favoritlukt.

Islänningar som har fyllt 60 år rankar oftast blommor som den bästa doften. Nyklippt gräs hamnar främst i topp hos personer i åldern 30 till 39 år. Mat fungerar bäst för islänningar mellan 18 och 29 år. Singlar går oftare igång på mat än personer som lever ihop med en partner.