måndag 29 juli 2019

Två kämpar om att grunda efterföljare till Wow Air

Två grupper försöker nu bilda en efterföljare till Wow Air. Investerare under ledning av Michele Ballarin kom överens med konkursförvaltarna om att köpa loss bland annat varumärket Wow Air - men betalade inte i tid. Andra investerare vill kopiera det konkursade flygbolagets affärsmodell och starta Wab Air.

Det har gått fyra månader sedan Wow Air gick i konkurs. Då hade bolaget under en längre tid haft stora ekonomiska svårigheter och bland annat släpat efter med betalningen av flygplatsavgifter i Keflavík. Den sista tiden sålde ägaren och vd:n Skúli Mogensen allt från utsläppsrättigheter till landningstider.

Åtgärderna räckte inte till för att hålla Wow Air i luften. Skulderna var för stora och läget för kritiskt för att Icelandair skulle gå in som majoritetsägare. Uppgifter läckte strax efter konkursen ut om att Skúli Mogensen försökte återskapa bolaget. De planerna ser i dagsläget inte ut att bli verklighet.

Två grupper av investerare försöker nu bygga upp efterföljare till Wow Air. Bägge tror att det finns förutsättningar för ett isländskt lågprisflygbolag. Gemensamt är också att de tror på den affärsmodell Wow Air använde sig av innan bolaget expanderade genom att börja använda sig av jumbojettar.

Båda grupperna siktar på att använda sig av mindre flygplan som flyger mellan Europa och USA:s östkust med flygplatsen i Keflavík som nav. Att ha en flotta som enbart består av mindre flygplan gör att långväga destinationer - som Asien och USA:s västkust - inte kan bli aktuella. Det var just dessa ambitioner som Skúli Mogensen själv pekat ut som en anledning till Wow Airs fall.

Länge såg det ut som att Michele Ballarin och bolagen Oasis Aviation Group och US Aerospace Associates hade skaffat sig ett försprång. Hon hade enligt Fréttablaðið kommit överens med konkursförvaltarna om att köpa loss några av de mest eftertraktade tillgångarna ur konkursboet. Där märktes bland annat varumärket Wow Air, bokningssystemet och annan mjukvara, uniformer och varulager.

Men i lördags rapporterade Morgunblaðið att affären rivits upp. Michele Ballarin hade helt enkelt inte betalat i tid. Intresset finns dock kvar och förhoppningen är att köpet ska bli helt klart i veckan. Uppgifter gör gällande att Michele Ballarin ska ha ifrågasatt om vissa saker som skulle ha ingått i affären faktiskt kunde överlämnas till en ny ägare.

Michele Ballarin har i Morgunblaðið sagt sig vara beredd att gå in med upp till 13 miljarder isländska kronor i projektet. Tanken är att det nya Wow Air ska ha sin juridiska hemvist på Island - något som innebär att minst 51 procent av aktierna måste ha isländska ägare.

Planen är att nya Wow Air inom två år ska ha en flotta som består av tio till tolv flygplan. När Wow Air var som störst under 2018 var flottan dubbelt så stor.

Även Wab Air - en förkortning som står för We are back - tänker ha sin juridiska hemvist på Island. Initiativtagarna ska enligt RÚV ha säkrat en investering på omkring 5 miljarder isländska kronor.

Här kommer 75 procent av aktierna ägas av den irländska investeringsfonden Avianta Capital. Fonden ägs av Aislinn Whittley-Ryan som har starka kopplingar till lågprisbolaget Ryan Air. Resten av aktierna ägs av bolaget Neo som kontrolleras av Arnar Már Magnússon, Bogi Guðmundsson, Þóroddur Ari Þóroddsson och Sveinn Ingi Steinþórsson. De två senare hade nyckelpositioner i Wow Airs ledning.

Wab Air har redan vänt sig till Samgöngustofa med en ansökan om att få bedriva flygverksamhet. Flygtillståndet är nödvändigt för att kunna komma igång med trafiken.

Frågan är vilken av investerargrupperna som först hinner ge planerna luft under vingarna. Marknaden är knappast tillräcklig för två lågprisbolag och Icelandair. Och hittills ser det alltså ut som att Skúli Mogensen - trots hans vilja att själv återskapa Wow Air - inte ingår i planerna för något av de två bolagen.

Här kan du läsa mer om Wow Airs konkurs.