måndag 5 augusti 2019

Erbjuder turister att titta in i hemmet - mot betalningNär flera kryssningsfartyg samtidigt lägger till i Ísafjörður fylls gatorna av turister. Så var det i söndags när Astoria, Aida Luna och Queen Victoria gjorde strandhugg i staden. Långt ifrån alla invånare uppskattar kryssningsfartygen. Och det handlar inte bara om att motorerna går medan de stannar.

Turisterna är ibland fler än invånarna. Vissa gillar inte att somliga besökare tittar in genom fönster för att få en känsla för livet i Ísafjörður. Bland lokalbefolkningen är det inte helt ovanligt att de själva känner sig som utställningsobjekt när kryssningsfartygen är i staden.

Nu försöker Björg Elín Sveinbjörnsdóttir få turister att titta in i hennes bostad. På en skylt vid fönstret marknadsför hon en "Everyday life peep show". För två dollar, pund eller euro kan besökare ta en titt på det som finns bakom gardinen.

Björg Elín Sveinbjörnsdóttir driver sedan tidigare Hversdagssafn i Ísafjörður, ett museum över det vardagliga livet. Hon skriver på Facebook att den som vill försöka tjäna pengar på turismen genom hennes tittutställning i det egna hemmet varken behöver ha tillgång till bussar eller sälja mjukisdjur som föreställer lunnefåglar.