lördag 10 augusti 2019

Fordringar på 138 miljarder efter Wow Airs konkurs

Fordringarna på Wow Airs konkursbo uppgår till 138,3 miljarder isländska kronor. Utsläppsrättigheter, flygplanshyror, löner och lokalhyror är några av de stora posterna. Det är totalt 5 964 olika fordringar som inkommit till konkursboet. Många av dem kommer bara att få tillbaka en liten del av de belopp som de kräver.

När Wow Air gick i konkurs hade ägaren och vd:n Skúli Mogensen under en längre tid sålt det mesta av de tillgångar som kunde hjälpa till att hålla bolaget i luften. Nu har han fordringar på totalt 3,8 miljarder isländska kronor på konkursboet. En fordring på 797 miljoner är privat. Resten kommer från investmentbolaget Titan och TF KEF, två bolag som Skúli Mogensen äger.

De sammanlagda fordringarna uppgår alltså till 138,3 miljarder isländska kronor och kommer från 5 964 personer och bolag. Den största fordringen har CIT Aerospace International, ett av de bolag som hyrde ut flygplan till Wow Air. Bolaget kräver 52,8 miljarder.

Flera andra stora fordringar är knutna till de flygplan som Wow Air leasade. ALC kräver 9 miljarder, Sky High Leasing Company kräver 3,8 miljarder och Sog Aviation Leasing Limited samt Tungnaa Aviation Limited kräver 3 miljarder var. Flygplansmotortillverkaren Rolls Royce kräver 22 miljarder och ett annat bolag i samma koncern, RRPF Engine Leasing Limited, kräver 6,3 miljarder.

Vidare kräver Ríkisskattstjóri 3,8 miljarder i vite för obetalda utsläppsrättigheter, flygplatsbolaget Isavia 2,2 miljarder för obetalda flygplatsavgifter i Keflavík och Arion banki 2,2 miljarder. Fastighetsbolaget Eykt - som hyrde ut lokaler till Wow Air i Reykjavík - kräver närmare en halv miljard. Airport Associates, som bland annat skötte hanteringen av Wow Airs bagage, kräver 140 miljoner.

Skúli Mogensens jakt på nya investerare under förra året slutar nu som en fordring på 8,6 miljarder från Nordic Trustee & Agency, som representerar dem som då gick in med pengar i Wow Air.

De prioriterade fordringarna uppgår till 5 miljarder isländska kronor. Här är den största delen obetalda löner och pensionsavgifter. Dessa fordringar kommer att betalas först.

Listan över fordringarna på Wow Airs konkursbo presenterades i går. Konkursförvaltarna har ännu inte tagit ställning till dem. På fredag hålls ett möte i Reykjavík för fordringsägarna.

Här kan du läsa mer om Wow Airs konkurs.