söndag 11 augusti 2019

Framstegspartiet säljer partihögkvarteret i Reykjavík


Framstegspartiets högkvarter i Reykjavík är till salu. Partiet har nu lokaler på 465 kvadratmeter - men har bara tre anställda som brukar använda lokalerna. Framstegspartiet gjorde under 2017 en förlust på 39 miljoner isländska kronor. Skulderna uppgår till 242 miljoner. Partiet vill nu ha in anbud på fastigheten på Hverfisgata.

Året var 1998 när Framstegspartiets kontor flyttades till Hverfisgata 33 i centrala Reykjavík. Fastigheten ägs av Skúlagarður, ett bolag där partiet är majoritetsägare. I själva fastigheten ingår 62,37 procent av byggnaden. Resten tillhör en annan fastighet som har en annan ägare.

Under de två senaste årtiondena har Framstegspartiet tappat väljarstöd. Sämre resultat i valen till alltinget betyder mindre partistöd. På den våning som partiet disponerar arbetar tre anställda. Lokalerna är på 465 kvadratmeter.

Framstegspartiet har förnekat att försäljningen sker på grund av det ekonomiska läget. I stället framhålls det att ägaren av den andra fastigheten bestämt sig för att sälja. Därför kan en och samma köpare nu komma över hela Hverfisgata 33. Det framgår också i mäklarannonsen.

Men partiets ekonomi är inte god. Framstegspartiet gjorde 2017 en förlust på 39 miljoner isländska kronor. Skulderna har nu vuxit till 242 miljoner.

Framstegspartiet vill nu ha in anbud på fastigheten. Taxeringsvärdet är 145 miljoner. I den andra delen av huset finns Miami Bar. Planen är att de partianställda sitter kvar i lokalerna tills fastigheten är såld. Då kommer de att flytta till mindre lokaler i Reykjavík.