fredag 30 augusti 2019

Katrín Jakobsdóttir: Island är inte till salu

Island är inte till salu. Det är beskedet som USA skulle få om vicepresident Mike Pence under sitt besök i nästa vecka skulle visa intresse för att köpa öriket. Det uppger statsminister Katrín Jakobsdóttir i DV. Däremot är det oklart om hon kommer att träffa Mike Pence. Hittills har han möten inplanerade med presidenten och utrikesministern.

Donald Trumps önskan om att köpa Grönland blev aldrig föremål för någon diskussion. Beskedet från såväl Danmark som Grönland var att det inte fanns några möjligheter att köpa ön. Efter det har Fox News skämtsamt fört fram tanken på att USA i stället skulle kunna plocka fram plånboken för att komma över Island.

Vicepresident Mike Pence besöker Island på onsdag. Om han faktiskt skulle framföra en ansökan om att köpa Island är svaret redan klart. Det uppger statsminister Katrín Jakobsdóttir för DV:
"Island är inte till salu."
Trots att det inte cirkulerar några rykten om något amerikanskt bud på Island har besöket föregåtts av stor uppmärksamhet. Katrín Jakobsdóttir kommer nämligen inte att träffa Mike Pence. I stället prioriterar hon den sedan tidigare planerade resan till Nordisk facklig kongress i Malmö.

Det är inte helt uteslutet att hon kommer att möta Mike Pence. Men det hänger på om han kan ändra sina resplaner. Efter att ha besökt Island fortsätter vicepresidenten till Storbritannien och Irland.

Värd under Mike Pences besök blir i stället utrikesminister Guð­laugur Þór Þórðar­son. Han har också tackat ja till en inbjudan från president Guðni Th. Jóhannesson.

Besöket kommer efter en kursändring i den amerikanska utrikespolitiken. Den påbörjades under Barack Obamas tid som president då de första investeringarna i Keflavík sedan Nato-basen stängdes 2006 klubbades. Under Donald Trump har intresset ökat och investeringarna blivit fler.

Den amerikanska närvaron i Keflavík har den senaste tiden blivit allt mer påtaglig. I juli påbörjade det amerikanska flygvapnet en ny period av övervakning av det isländska luftrummet. Under stationeringen i Keflavík uppgick styrkorna till omkring 110 personer. Den här gången var det fem flygplan av typen F16 som användes för uppdraget.

I onsdags mellanlandade ett bombplan av typen Northrop B-2 Spirit i Keflavík. Efter att ha tankat lyfte planet efter två timmar på Island. Just denna modell har tagits fram för att kunna bära kärnvapen - något som Island motsätter sig.

Trots att det är fem dagar kvar till Mike Pences besök har redan personal från Secret Service anlänt till Island. Det rör sig enligt Morgunblaðið om några tiotal anställda i ett första skede. I samarbete med USA:s ambassad, utrikesdepartementet och polisen förbereder de vicepresidentens ankomst.

Två amerikanska helikoptrar har också flugits till Island för att användas under besöket.

Här kan du läsa mer om Mike Pences resa till Island.