fredag 2 augusti 2019

Nu är hela ringvägen runt Island asfalterad

Den nya vägen och bron längst in i Berufjörður togs i bruk i går. Det betyder att den sista grussträckan på ringvägen runt Island är historia. Det uppger Vegagerðin på Twitter. Nu går det för första gången att åka hela den 132,3 mil långa ringvägen på asfalt. Det historiska ögonblicket kommer 45 år efter att ringvägen blev verklighet.

Året var 1974 när bron över Skeiðarársandur stod färdig. Därmed fanns det också för första gången en ringväg runt hela Island. Innan den blev verklighet fick den som skulle resa mellan exempelvis Reykjavík och Höfn ta den norra vägen via Akureyri - eller till fots eller med häst ta sig över de många älvarna på sydkusten.

Efter invigningen har ringvägen ständigt blivit kortare och kortare. Olika vägbyggen har gjort sträckningen genare. Den sista genvägen var invigningen av tunneln Vaðlaheiðargöng vid årsskiftet.

Men det har också fattats beslut som gjort avstånden längre. Så var det till exempel när Vegagerðin hösten 2017 bestämde att ringvägen inte längre skulle gå över Breiðdalsheiði - en 24 kilometer lång grussträcka som ofta är oframkomlig på vintrarna. I stället flyttades ringvägen till den asfalterade men längre sträckan via Reyðarfjörður, Stöðvarfjörður och Fáskrúðsfjörður.

Sedan sträckningen ändrades har det bara återstått en grussträcka - längst in i Berufjörður på sydöstra Island. Där har arbeten länge pågått med att anlägga en 4,9 kilometer lång asfalterad sträcka och en 50 meter lång bro över fjorden.

Trafiken släpptes på i går morse. Nu går det alltså att åka hela den 132,3 mil långa ringvägen runt Island utan att behöva köra på grusvägar.

Just grusvägen i Berufjörður har varit omstridd. Diskussionerna om att asfaltera sträckan har pågått i åtminstone tjugo år. I takt med att det dröjt har lokalbefolkningens protester mot vägens skick blivit allt mer högljudda. Vid några tillfällen har de till exempel blockerat all trafik på vägen i protest mot att den inte asfalterats.

Under sommaren är det inte ovanligt att tusen fordon om dagen kör genom Berufjörður. I området faller i regel en hel del nederbörd. Den kombinationen har inneburit att vägen ofta blir gropig och hal.

Den formella invigningen av den nya sträckningen i Berufjörður äger rum den 14 augusti.

Här kan du läsa mer om ringvägen.