fredag 2 augusti 2019

Skandalpolitikers kvinnohån bröt mot etiska regler

Både Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason bröt mot alltingets etiska regler när de hånade kvinnor under en utekväll på baren Klaustur i Reykjavík. Det fastslår alltingets presidium och går därmed på samma linje som den etiska nämnden. Centerpartisterna beskriver sig själva som offer. Ingen av dem tänker lämna sina platser i alltinget.

Skandalen på Klaustur har präglat det politiska livet sedan den avslöjades i november förra året. Visselblåsaren Bára Halldórsdóttir spelade in hur fyra alltingsledamöter från Centerpartiet och två från Folkets parti hånade kvinnor. Centerpartisterna försökte värva de två ledamöterna från Folkets parti. Dessutom skröt de om kohandel med ambassadörsposter.

Bára Halldórsdóttirs inspelningar dömdes senare ut som olagliga av Persónuvernd. Centerpartisterna har hävdat att de utsatts för en konspiration. Det var dock inget som Persónuvernd hittade något stöd för i sin utredning.

Under barrundan på Klaustur i Reykjavík kränkte centerpartisterna en rad kvinnliga politiker och andra kvinnor. Nu fälls centerpartisterna Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason för sina uttalanden. Partikamraterna Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Anna Kolbrún Árnadóttir frias. Det gör även Folkets partis Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason - som i dag gått över till Centerpartiet.

Alltingets presidium fastslog i går att Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason brutit mot de etiska reglerna. Presidiet gick därmed på samma linje som den etiska nämnt som granskat skandalen. Båda har gjort sig skyldiga till missaktning mot en rad kvinnor.

Gunnar Bragi Sveinsson berättade om sina sexfantasier om Framstegspartiets Lilja Alfreðsdóttir samtidigt som han kallade henne en "bitch" som han skulle krossa. Han hävdade att han utsatts för ett våldtäktsförsök av socialdemokraten Albertína Friðbjörg Elíasdóttir - något som han senare tog tillbaka och bad om ursäkt för. Och han skrattade åt att simmaren Ragnheiður Runólfsdóttir utsatts för misshandel.

Även Bergþór Ólason sexfantiserade om Lilja Alfreðsdóttir och beskrev henne som den enda framstegspartist som "en kropp som dög åt min pitt". Han sade att Folkets partis Inga Sæland var en "galen fitta", recenserade kommunpolitikern Íris Róbertsdóttirs utseende och hävdade att Albertína Friðbjörg Elíasdóttir försökt våldta honom.

Ingen av de fyra övriga politikerna som var med under utekvällen på Klaustur fälls alltså. Presidiet anser att det finns tveksamheter eller tolkningsmöjligheter som gör att de frias för uttalanden riktade mot olika kvinnor. Det anses till exempel inte bevisat att Anna Kolbrún Árnadóttir faktiskt hånade funktionsrättsaktivisten Freyja Haraldsdóttir. Sigmundur Davíð Gunnlaugssons hån av kvinnor som blivit offer för sexuella övergrepp anses för allmänna för att falla under alltingets regelverk.

Centerpartisterna skriver i olika inlagor att de är offer för en politisk process. De vänder sig mot att presidiet och den etiska nämnden agerar genom att stödja sig på inspelningar som enligt Persónuvernd var olagliga. Dessa inspelningar läcktes till DV, Stundin och Kvennablaðið - medier som enligt de fyra ledamöterna drivs av hat mot Centerpartiet.

I en inlaga hävdar centerpartisterna att de misstänks för tankebrott. De jämför alltingets behandling av Klausturskandalen med George Orwells roman 1984. De anser att processen grundar sig på politiska motståndares tolkning av lösryckta uttalanden som läckts till medierna:
"Å de berördas vägnar fick islänningarnas allting i praktiken samma roll som säkerhetspolisen i skräckregimsländer genom att i orättmätigt erhållna inspelningar av privatsamtal försöka hitta möjligheter att utdela ett politiskt slag mot motståndare."
Centerpartisterna beskriver sig också som offer. De hävdar att hela processen kännetecknas av maktmissbruk och att den har lett till svåra konsekvenser för dem själva och deras anhöriga. De pekar ut talmannen Steingrímur J. Sigfússon, som företräder Gröna vänstern, som arkitekten bakom hanteringen av Klausturskandalen:
"Offren för det brott som sakframställan bygger på, deras vänner och anhöriga, har utsatts för ett grymmare straff än vad som är tillåtet i dagens samhälle."
I den etiska nämnden diskuterades just om alltingets regelverk kunde omfatta skandalen på Klaustur. Slutsatsen var att regelverket var tillämpligt. I presidiet - som gick på den etiska nämndens linje - satt Självständighetspartiets Haraldur Benediktsson och Gröna vänsterns Steinunn Þóra Árnadóttir.

I beslutet skriver de att alltingsledamöter har ett stort utrymme för att uttrycka sina åsikter. Men de är också skyldiga att ta hänsyn till allmänhetens förtroende för alltinget. De etiska reglerna föreskriver dessutom att kollegor ska behandlas med respekt. Det är alltså här som Bergþór Ólason och Gunnar Bragi Sveinsson anses ha brustit genom att håna flera kvinnor på grund av deras kön.

Gunnar Bragi Sveinsson hävdar i ett brev till presidiet att han visserligen uttryckt sig negativt om Lilja Alfreðsdóttir. Det var uttalanden som han fällde eftersom han var besviken. Men han anser inte att han agerat oetiskt. Han tycker dessutom att Lilja Alfreðsdóttir i politiska syften missbrukar ordet våld genom att anklaga honom för att just vara en våldsman genom sina uttalanden.

Han fortsätter att hävda att han utsatts för trakasserier av Albertína Friðbjörg Elíasdóttir. Gunnar Bragi Sveinsson skriver att användningen av ordet våldtäkt var över gränsen. Han måste dock ha möjlighet att diskutera en svår erfarenhet - som hon hävdar är ett påhitt från Gunnar Bragi Sveinssons sida - med sina kolleger.

Bergþór Ólason står fast vid att han i det närmaste utsatts för ett våldtäktsförsök av Albertína Friðbjörg Elíasdóttir. Kommentarerna om Lilja Alfreðsdóttir ska han ha fällt i en retsam ton på grund eftersom han blivit vilseledd - och passagen om att hon var den första framstegspartisten som såg tillräckligt bra ut för att han skulle vilja ha sex med henne säger han sig inte känna igen.

När det gäller Íris Róbertsdóttir - som han beskriver som mindre "het" än för två år sedan - hävdar Bergþór Ólason att han talar om hennes ställning i politiken och inte om hennes utseende. Han skriver att det krävs ansträngningar för att höra en sexuell underton i uttalandet.

Det är en anmärkningsvärd analys med tanke på att hon vid denna tidpunkt brutit sig ur Självständighetspartiet på Västmannaöarna, grundat lokalpartiet För Hemön, tagit makten i kommunen och blivit kommunchef.

Trots att hon inte hade gjort något av detta två år tidigare anser alltså Bergþór Ólason att hon politiskt inte var lika "het" som två år tidigare då hon inte hade gjort något av detta. Det förklarade han med att han skulle ha talat om hennes framtida möjligheter inom Självständighetspartiet.

Men han gjorde dessutom gällande att hon skulle ha suttit i kommunfullmäktige för Självständighetspartiet och att splittringen skulle ha gjort henne mindre "het". Bergþór Ólason hade dock fel på den punkten. Íris Róbertsdóttir hade inte suttit i fullmäktige innan hon våren 2018 valdes in som toppkandidat för För Hemön.

Enligt presidiet återspeglar Bergþór Ólasons uttalanden om Íris Róbertsdóttir en negativ attityd till unga kvinnor inom politiken.

Trots att centerpartisterna nu vänder sig mot hela processen så var han själv med om att införa de etiska regler och den nämnd som hanterat frågan. Han röstade i juni förra året ja till regelverket. Det gjorde även Anna Kolbrún Árnadóttir, Bergþór Ólason, Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var inte på plats vid omröstningen.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Centerpartiets ledare, säger till RÚV att han varit den som de politiska motståndarna ville komma åt genom processen. Han hävdar att presidiets beslut är ogiltigt och metoderna olagliga. Han anser även att alltinget missbrukats i politiska syften.

Här kan du läsa mer om Klausturskandalen och här hittar du samtliga dokument från processen.