måndag 12 augusti 2019

Steg närmare tunnel mellan Egilsstaðir och Seyðisfjörður

En tunnel mellan Egilsstaðir och Seyðisfjörður är mest prioriterat på östra Island. Den slutsatsen väntas kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson presentera för regeringen i veckan. Om bygget blir verklighet blir den 13,4 kilometer långa tunneln inte bara den längsta i landet. Det betyder också att tunnlar till Mjóifjörður och Norðfjörður får vänta.

I över fyrtio år har invånarna i Seyðisfjörður kämpat för en pålitligare förbindelse till Egilsstaðir. Vägen över Fjarðarheiði går på nästan 600 meters höjd. Under vinterhalvåret är den inte sällan oframkomlig på grund av oväder.

Just nu samlar kommuninvånare in underskrifter till stöd för en tunnel under Fjarðarheiði. Målet med namninsamlingen är att få regeringen att tidigarelägga bygget.

För lokalbefolkningen handlar det inte bara om förbindelserna med övriga Island. Färjan Norröna från Färöarna seglar till Seyðisfjörður hela året med turister. Det är dock inte ovanligt att väderförhållandena på Fjarðarheiði håller bussarna kvar i Seyðisfjörður. Därför har rederiet Smyril Line hotat med att i stället segla till en annan hamn på östkusten.

Men det ser ut som att väntan på en tunnel kan vara över för invånarna i Seyðisfjörður. En särskild nämnd har på uppdrag av kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson utrett frågan. Han väntas enligt RÚV presentera resultatet för regeringen i veckan.

Nämnden kommer att förorda en tunnel mellan Seyðisfjörður och Egilsstaðir under Fjarðarheiði. Tunneln blir 13,4 kilometer lång - vilket skulle göra den till den i särklass längsta tunneln på Island. Prislappen beräknas till 25 miljarder isländska kronor.

Om Sigurður Ingi Jóhannsson följer rekommendationen betyder det samtidigt att andra tunnlar i regionen får vänta. Ett annat alternativ som finns med i diskussionerna är en tredelad tunnel som förbinder Mjóifjörður, Seyðisfjörður och Norðfjörður med centralorten Neskaupstaður.

En tredelad tunnel skulle bygga bort de flesta problemen med höghöjdsvägar på östra Island. Vägen till Mjóifjörður - där det bara bor omkring 15 personer under vintrarna - är i regel oframkomlig under vinterhalvåret. Med en tredelad tunnel under Mjóifjarðarheiði skulle invånarna få nio kilometer till ringvägen i Fagridalur nära Egilsstaðir.

I den tredelade tunneln ingår en 5,5 kilometer lång tunnel mellan Seyðisfjörður och Mjóifjörður och en 6 kilometer lång tunnel mellan Norðfjörður och Mjóifjörður. Invånarna i Seyðisfjörður får alltså närmare till Egilsstaðir genom det alternativ som nämnden förespråkar.

För Mjóifjörður innebär beskedet att isoleringen under vintern inte bryts. Och för Norðfjörður betyder valet att avståndet till Egilsstaðir inte kommer att krympa inom de närmaste åren. Dessutom försvinner inte vägen genom Fagridalur - ett område där vädret kan vara besvärligt under vintern.

Aðalheiður Borgþórsdóttir, kommunchef i Seyðisfjörður, säger till Vísir att hon ännu inte informerats om nämndens slutsatser. Hon hoppas nu att tunnelbygget blir av så snart som möjligt.

Här kan du läsa mer om planerna för tunnlar på östra Island.