tisdag 13 augusti 2019

Turist rasar mot regnbågsflagga i Hallgrímskirkja

Regnbågsflaggan på kortrappan i Hallgrímskirkja blev för mycket för en amerikansk turist. Han ifrågasatte flaggan och hävdade att budskapet inte var förenligt med Jesus syn på livet. När kyrkvärden svarade att Jesus visst skulle ställa sig bakom budskapet anklagade turisten kyrkan för att inte vara kristen.

Pridefestivalen Hinsegin dagar kulminerar på lördag med paraden i centrala Reykjavík. Under firandet finns regnbågsflaggor på en mängd byggnader. En av dem är Hallgrímskirkja. Där finns en regnbågsflagga på kortrappan.

Hallgrímskirkja berättar på Facebook om hur en amerikansk turist i söndags vände sig till en kyrkvärd. Han undrade varför regnbågsflaggan fanns i kyrkan. Kyrkvärden svarade att Guds kärlek gäller alla oavsett sexuell läggning eller andra egenskaper.

Turisten höll inte med och hävdade att Jesus skulle ha protesterat mot flaggan. Kyrkvärden höll inte med. Turisten valde då att lämna Hallgrímskirkja genom att ropa att kyrkan inte var kristen och att de inblandade borde skämmas.

Hallgrímskirkja skriver att kyrkan omfamnar "mångfald och livets färgrikedom".