måndag 2 september 2019

Akureyri firar födelsedag med att byta namn

Akureyrarbær är numera namnet på Islands fjärde största kommun. Namnbytet genomfördes formellt i fredags - på dagen 157 år efter att Akureyri fick rättigheter som handelsplats. Det gamla kommunnamnet Akureyrarkaupstaður är därmed historia. Akureyri är dock det namn som kommer att fortsätta användas om staden.

Tidigare i år röstade kommunfullmäktige i Akureyri för ett namnbyte på kommunen från Akureyrarkaupstaður till Akureyrarbær. Kommunnamnet Akureyrarkaupstaður visar kopplingen till de handelsrättigheter som staden fick den 29 augusti 1862. Trots att det varit det officiella namnet har Akureyrarbær använts betydligt oftare.

Namnbytet fick klartecken från Örnefnanefnd, den isländska ortnamnsnämnden, eftersom det bara rörde sig om en förändring av efterleden - från kaupstaður till bær - som inte påverkade själva ortnamnet Akureyri. Det godkändes senare av kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson och offentliggjordes i fredags på 157-årsdagen.

Akureyrarbær är Islands fjärde största kommun. Där passerades nyligen ytterligare en milstolpe när invånarantalet för första gången passerade 19 000 personer. Det framgår i ett pressmeddelande från kommunen.

Här kan du läsa mer om namnbytet.