söndag 29 september 2019

Brynjar Níelsson pratar bara fotboll med en bänkgranne

Med Willum Þór Þórsson tänker han prata om fotboll. Men med Rósa Björk Brynjólfsdóttir har han inget gemensamt - så de enda samtalen kommer troligen att handla om politiska frågor där de är oense. Så ser Självständighetspartiets Brynjar Níelsson på platsfördelningen i alltinget. Men hon påpekar att hon faktiskt länge själv spelade fotboll.

I samband med en ny session i alltinget lottas platserna ut bland ledamöterna. Samtliga ministrar har egna platser vända mot övriga ledamöter och läktarna. De olika gruppledarna sitter bland övriga ledamöter - men deras platser lottas ut i en särskild runda där det bara finns bänkar med god tillgänglighet.

Brynjar Níelsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, lottades nu bredvid Gröna vänsterns Rósa Björk Brynjólfsdóttir och Framstegspartiets Willum Þór Þórsson. Han kommenterade resultatet av lottningen i Fréttablaðið:
"Jag och Willum Þór kan prata fotboll eftersom vi enligt egen mening tillhör de mest begåvade människorna i landet när det gäller fotboll. ... Jag är inte säker på att mina samtal med Rósa blir på samma sätt. ... Jag tror inte att det är så sannolikt att vi kommer att ha samtal om annat än politik och då för att tvista."
Willum Þór Þórsson har tränat en rad klubbar i den isländska högstadivisionen i fotboll. Han har själv spelat i samma serie och har dessutom gjort flera ungdomslandskamper. Och den bakgrunden skulle alltså enligt Brynjar Níelsson borga för intressanta samtal mellan de två.

Vad Brynjar Níelsson inte tycktes känna till var att även Rósa Björk Brynjólfsdóttir spelat fotboll på hög nivå. Hon skrev på Twitter att hans uttalanden var exempel på stereotyper om män och kvinnor:
"Brynjar Níelsson tänker bara prata om fotboll med Willum Þór. Vet uppenbarligen inte att jag i många år tränade fotboll med Breiðablik - flerfaldig isländska mästare - och var med i U17-landslaget. Men naturligtvis är det inte möjligt att tala om fotboll med käringar."
Än så länge har inte Brynjar Níelsson reagerat på de nya uppgifterna från Rósa Björk Brynjólfsdóttir.