onsdag 4 september 2019

Gator i Reykjavík spärras av under Mike Pences besök

Ett enormt säkerhetspådrag väntar i dag när vicepresident Mike Pence besöker Island. Stora delar av centrala Reykjavík kommer att vara avspärrat så länge som han befinner sig i staden. Utöver att ha med sig egna fordon har amerikanska myndigheter dessutom hyrt ett sextiotal fordon. Mike Pence kommer att träffa statsminister Katrín Jakobsdóttir och utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son.

Klockan 12.45 i dag landar USA:s vicepresident Mike Pence och Air Force Two på flygplatsen i Keflavík. Planerna för besöket har förändrats fram och tillbaka de senaste dagarna. Han kommer till Island från Irland. Den ursprungliga planen var att han först skulle besöka Island för att därefter fortsätta till Storbritannien och Irland.

Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son fungerar som värd för Mike Pence. De träffas i Höfði i Reykjavík och håller en gemensam presskonferens under eftermiddagen. Det är första gången på 36 år som en amerikansk vicepresident besöker Island.

Området runt Höfði spärrades av redan under gårdagen. Där kommer han också att ha ett kort möte med Reykjavíks borgmästare Dagur B. Eggertsson.

Borgartún och andra närliggande gator kommer att vara stängda för trafik mellan 9 och 17. Periodvis kommer också Sæbraut, Kringlumýrarbraut och Snorrabraut att stängas.

Isländsk polis har i samråd med amerikanska myndigheter de senaste dagarna genomsökt byggnader i närheten av Höfði.

Elva organisationer - däribland regeringspartiet Gröna vänsterns ungdomsförbund - kommer att protestera mot Mike Pence. De kommer dock inte att få möjlighet att komma nära vicepresidenten. De har också utlyst en demonstration på Austurvöllur i Reykjavík. Organisationerna är Samtökin‘ 78, Samtök hernaðarandstæðinga, Trans Ísland, Femínistafélag Íslands, Menningar- og friðarsamtök MFÍK, Ungir Jafnaðarmenn, Ung vinstri græn, Kvenréttindafélag Íslands, Húmanistaflokkurinn, Ungir Píratar och Jæja.

Mike Pence kommer till Island något senare än planerat men reser också vidare något senare än planerat. Skälet är mötet med statsminister Katrín Jakobsdóttir. Det äger rum i kustbevakningens lokaler vid flygplatsen i Keflavík i samband med att hon återvänder från att ha invigningstalat på Nordisk facklig kongress i Malmö.

Den försenade ankomsten innebär att det troligen inte blir någon lunch hos president Guðni Th. Jóhannesson på Bessastaðir. Planen var att Mike Pence skulle äta lunch på residenset tillsammans med presidenten och ledarna för de åtta partier som är representerade i alltinget.

Obekräftade uppgifter gör gällande att ett skäl till att lunchen inte blir av är att vicepresidentens säkerhet inte kan garanteras. I stället ska de mötas i Höfði. Även Guðni Th. Jóhannessons hustru Eliza Reid deltar i mötet. Preliminärt träffas de klockan 14. Mike Pence träffar därefter Guðlaugur Þór Þórðar­son klockan 14.30.

Över 300 personer övervakar Mike Pences besök. Det rör sig om 280 amerikaner från Secret Service och andra myndigheter. Ett hundratal isländska poliser bevakar vicepresidenten.

Amerikanska flygplan, helikoptrar och fordon har de senaste dagarna transporterats till Keflavík. Dessutom kommer ett sextiotal bilar att hyras in medan besöket pågår. Den amerikanska delegationen bor på Grand hótel.

Mötet mellan Katrín Jakobsdóttir och Mike Pence är planerat till 18.45. En timme senare lyfter Air Force Two från Keflavík mot London.

Guðlaugur Þór Þórðar­son säger till Vísir att säkerhetspådraget nu är mycket större än när andra politiska ledare besöker Island. Men USA:s ökade intresse för Island och upprustningen i Keflavík handlar enligt utrikesministern inte om någon återkomst för den bas som lades ned 2006. Så stor kommer inte den amerikanska närvaron att bli:
"Om man syftar på att det här skulle vara som när det fanns en bas här så är det naturligtvis långt ifrån. Här talar vi först och främst om underhåll och förnyelse av försvarsanläggningar. Både tekniken, flygplan och annat sådant förändras. Och tyvärr har det behövts mer närvaro än tidigare. Den utvecklingen började som vi känner till efter införlivandet av Krimhalvön."
När Guðlaugur Þór Þórðar­son beskriver planerna för besöket talar han främst om handelsfrågor. Guðmundur Hálfdánarson, professor i historia vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att Mike Pence sannolikt har andra motiv som väger tyngre och som har att göra med Rysslands och Kinas ökade aktivitet i regionen:
"Dessa potentater kommer inte till landet om de inte anser sig ha något ärende dit. Det här är inte bara ett artighetsbesök. Han kommer på grund av något ärende som han har. Allt det här omges av något slags dimma som det ofta är med sådana besök. Man vill leka den här leken lite bakom ridån."
I måndags landade tre MV-22 Osprey, två C-130 Hercules och ett Lockheed C-5 Galaxy i Keflavík. Bara det är ovanligt. Men ett kort besök som kanske var än mer anmärkningsvärt inträffade i förra veckan. Då landade två B-2 Spirit i Keflavík.

Det strategiska bombplaner B-2 Spirit har stor räckvidd och kan transportera 16 kärnvapen. I Keflavík tankades de två planen utan att motorerna stängdes av - ett förfarande som påminner om en krigssituation.

Det var första gången som B-2 Spirit kom till Island. Det amerikanska flygvapnet skriver i ett pressmeddelande att syftet var att fastställa att Keflavík kan användas som en framtida bas för B-2 Spirit. Utrikesdepartementet uppger för Eyjan att inga kärnvapen ska ha funnits ombord.

Här kan du läsa mer om Mike Pences besök.