söndag 8 september 2019

Island tar emot 25 nya hbtq-flyktingar från Afrika

25 flyktingar som de senaste åren har bott i läger i Kenya kommer till Island den 12 september. Det rör sig om hbtq-personer som har flytt förföljelser i sina hemländer. De får enligt ett pressmeddelande nya hem i Garðabær, Seltjarnarnes och Mosfellsbær. Det blir den sista gruppen av kvotflyktingar som Island välkomnar i år.

Island kommer i år att ta emot totalt 75 kvotflyktingar. Tidigare i år anlände 50 syriska flyktingar till Hvammstangi, Blönduós och Árborg. Årets sista grupp av kvotflyktingar landar i Keflavík på torsdag.

Det är 25 hbtq-personer som bott i flyktingläger i Kenya som nu kommer till Island. De har flytt undan förföljelser i hemländerna Uganda, Rwanda, Kongo, Sudan och Zimbabwe. Homosexualitet är förbjudet i en rad afrikanska länder. I vissa länder kan till och med dödsstraff utdömas för homosexualitet.

Flyktingarna får nya hem i Garðabær, Seltjarnarnes och Mosfellsbær. Det är första gången som Garðabær och Seltjarnarnes tar emot kvotflyktingar. För Mosfellsbær är det andra gången.

I avtalet mellan staten och mottagarkommunerna ingår ekonomiskt stöd till skolgång, undervisning i isländska, samhällskunskap och tolk utöver bidrag till uppehället.

Regeringen har som långsiktigt mål att utöka mottagandet av kvotflyktingar i FN:s regi. Inte sedan 1999 har lika många kvotflyktingar välkomnats under ett år. Då var det 75 personer från Kosovo som togs emot på Island.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.