tisdag 3 september 2019

Katrín Jakobsdóttir träffar Mike Pence i Keflavík

Mötet mellan statsminister Katrín Jakobsdóttir och vicepresident Mike Pence blir av. De träffas på flygplatsen i Keflavík i morgon kväll då hon återvänder från Sverige och han reser vidare mot Storbritannien. Samtidigt fortsätter frågan om Natos och USA:s ökade aktivitet på Island att skapa bekymmer för Gröna vänstern. Nu vill partiet skriva om försvarslagen.

Länge såg det ut som att USA:s vicepresident Mike Pence inte skulle få träffa statsminister Katrín Jakobsdóttir när han anländer till Island i morgon. Hon befinner sig på Nordisk facklig kongress i Malmö. Att hon inte valde att prioritera ett möte med Mike Pence har väckt uppmärksamhet även i utlandet.

Mike Pence skulle i stället få nöja sig med att träffa utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son samt presidenten Guðni Th. Jóhannesson och Reykjavíks borgmästare Dagur B. Eggertsson. Men besöket har stor symbolisk betydelse för USA. Genom ambassaden i Reykjavík har det framförts starka önskemål om ett möte mellan Mike Pence och Katrín Jakobsdóttir.

De två kommer enligt ett pressmeddelande att träffas i morgon kväll i kustbevakningens lokaler på flygplatsen i Keflavík. Mike Pence är då på väg att lämna Island för att flyga vidare till Storbritannien medan Katrín Jakobsdóttir återvänder till landet.

Omkring 300 personer kommer att övervaka Mike Pence under vistelsen på Island. Under gårdagen landade enligt Morgunblaðið fem militära transportplan - tre MV-22 Osprey, en C-130 Hercules och en Lockheed C-5 Galaxy - i Keflavík med olika typer av utrustning.

Den tilltagande ryska och kinesiska aktiviteten i regionen har fått USA:s intresse för Island att vakna på nytt. Därför har också företrädare för den amerikanska regeringen varit så angelägna om ett möte med Katrín Jakobsdóttir. Det finns en viss symbolik i att Mike Pence träffar regeringschefen och därmed understryker banden mellan de två länderna.

Att Katrín Jakobsdóttir inte är förtjust i vissa av Mike Pences åsikter är ingen hemlighet. Inte heller är det någon hemlighet att hennes parti Gröna vänstern motsätter sig den upprustning som Nato och USA nu har påbörjat i Keflavík.

Gröna vänstern vill att Island ska lämna Nato. Det är dock ingen fråga som partiets ministrar driver aktivt så länge som Gröna vänstern regerar ihop med de Nato-vänliga partierna Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Enskilda alltingsledamöter är dock inte förhindrade att lägga fram Nato-kritiska förslag.

Ett sådant förslag kommer nu från Kolbeinn Óttarsson Proppé. Han säger i Fréttablaðið att han under hösten tänker föreslå att all upprustning och arbeten som utförs på uppdrag av utländska styrkor måste prövas i alltinget. För att det ska vara möjligt krävs en förändring av försvarslagen:
"Alltingsledamöter får då möjlighet att i praktiken visa sina åsikter om arbeten å arméns vägnar. Arbeten i området ska göras beroende av alltingets godkännande genom ändringar av försvarslagen och förslaget går ut på att det är en av Gröna vänsterns alltingsgrupps prioriterade frågor under det kommande tinget."
Hela Gröna vänsterns alltingsgrupp - utom ministrarna och talmannen - står bakom förslaget. Det har ännu inte formellt lagts fram i alltinget.

Island gick med i Nato 1949. Försvarsavtalet med USA undertecknades 1951.

Här kan du läsa mer om Mike Pences besök på Island.